DNA’da Bilgi Depolamak
Binlerce yıl öncesinden kalma antik metinler, atalarımıza ve yok olmuş kültürlere dair bize çeşitli bilgiler sunuyor.
Binlerce yıl öncesinden kalma antik metinler, atalarımıza ve yok olmuş kültürlere dair bize çeşitli bilgiler sunuyor. İçinde bulunduğumuz dijital bilgi çağında ise veriler sabit disklerde ve diğer elektronik depolama aygıtlarında saklanıyor. Ancak bu aygıtların verileri bırakın binlerce yılı sadece 50 yıl bile korunması mümkün değil. Verileri çok daha uzun süre hafızada tutabilecek teknolojiler geliştirmeye çalışan araştırmacılar yeni bir yöntem buldu. Bu yöntem ile verilerin 1 milyon yıldan daha uzun bir süre ve hatasız bir biçimde DNA’da saklanabileceği düşünülüyor.
Fosillerdeki DNA molekülleri uzun süre değişmeden kalabiliyor. Zürih Teknoloji Enstitüsü Kimya ve Uygulamalı Biyobilimler Bölümü’nden Robert Grass liderliğindeki araştırmacılar, bu durumdan esinlenerek sentetik bir fosil geliştirdi ve İsviçre’ye ait 1291 Federal Beyannamesi ile Arşimet’in Mekanik Teorem Metotları’nı DNA molekülleri üzerine kodladı. Cam kap içinde saklanan moleküllerdeki bilgiler daha sonra okunabiliyor.
Araştırmacılar DNA moleküllerinde kodlanan bilgelerin ne kadar uzun süre korunabileceğini sınamak için DNA moleküllerini sıcaklığı 60 ile 70oC arasında olan bir ortamın içine koydu. Moleküllerin bu kadar yüksek sıcaklıklarda sadece birkaç hafta kalması, doğal koşullar altında yüzlerce yıl geçmesine denk geliyor. Deneyler sonucunda bu yöntemin bilgileri korumakta hayli başarılı olduğu görüldü.