Doğada Çözünebilen Pipetler
Finlandiya’da bir şirket ahşap işlenirken ortaya çıkan talaş ve yenilenebilir doğal bir yapıştırıcının birleşiminden oluşan ve biyolojik olarak çözünebilen bir malzemeden pipet üretti.
Yalnızca bir defa kullanılan, hatta bazen kullanılmadan çöpe atılan pipetler toprağı ve suyu kirletiyor, dolayısıyla bu ortamlarda yaşayan canlıların hayatını da olumsuz etkiliyor. Önemsiz gibi görünen bu plastik atıkların yol açtığı çevre sorunlarının önüne geçmek için pek çok ülkede metal pipetler üretilip satışa sunuldu. Ancak temizlik konusunda duyulan endişe nedeniyle müşteriler tarafından tercih edilmediği için restoran ve kafeler metal pipetlere rağbet göstermiyor. Duyarlı bireyler satın aldıkları metal pipetleri yanlarında taşıyarak ihtiyaç duydukça kullanıp kendileri temizliyor. Ancak bu da fazla pratik olmadığı için pek çok kişi tarafından uygulanabilir görünmüyor.
Finlandiya’da bir şirket ise biyolojik olarak çözünebilen bir malzemeden pipet üretti. Bu malzeme, ahşap işlenirken ortaya çıkan talaş ve yenilenebilir doğal bir yapıştırıcının birleşimiyle üretiliyor. Çevre dostu bu pipetlerin kullanım açısından plastik pipetlerden herhangi bir farkı yok. Hatta hâlihazırda pipet üretmek için kullanılan tesislerde plastik olanlarla rekabet edebilecek kadar düşük maliyetlerle üretilebilecekleri söyleniyor.
Bu pipetler kullanıldıktan sonra doğal ortamda ya da bir geri dönüşüm tesisinde çözünerek karbondioksit, su ve biyokütleye (bitki ve hayvan kaynaklı organik maddeler) dönüştüğü için çevreye zarar vermiyor. Ahşap bazlı pipetlerin, içlerinde plastik madde olmadığı için, çözündüklerinde mikroplastik parçacıklara dönüşmesi de söz konusu değil. Çoğu atık maddenin bir şekilde denizlere ve hatta okyanuslara ulaştığı düşünüldüğünde, açığa çıkan biyokütlenin deniz canlılarının ekosistemine zarar vermeyecek olması hayli önemli.