logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

Güneş’teki Enerjiyi Yeryüzünde Üretmek Mümkün mü?

Yarım Tonluk Uzay Çöpü Kosmos-482 Okyanusa Düştü!

XMM-Newton Uydusu Kozmik Devin Kalp Atışlarını Yakaladı

Satranç Mayıs 2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

WASP-127b'nin Atmosferinde Ses Hızını Aşan Rüzgârlar

Uzay Çöpü Kosmos-482’nin Dünya’ya Düşmesi Bekleniyor!


Doğal Yapıştırıcı Yapalım

Dr. Sevda Seçer Esmer
18/12/2020

Deneyler köşesinin bu projesinde evde kolayca bulabileceğimiz malzemelerle sütten doğal yapıştırıcı yapıyoruz.

Doğal Yapıştırıcı Yapalım

Süt önemli protein kaynağı besinlerden biri. Sütü sadece olduğu şekliyle değil peynir, yoğurt, kefir gibi farklı süt ürünlerine dönüştürerek de tüketebiliyoruz. Peki, sütten aynı zamanda yapıştırıcı olarak da yararlanabileceğimizi biliyor muydunuz?

Deneyler köşesinin bu projesinde evde kolayca bulabileceğimiz malzemelerle sütten doğal yapıştırıcı yapıyoruz.

Bilmekte Fayda Var!

Sütün yapısında bir protein olan kazein bulunur. Kazeinden sanayide çoğunlukla kâğıt, yapıştırıcı, boya, plastik ve sentetik ip üretiminde yararlanılır. Kazein ayrıca hazır gıdalarda, ilaçlarda ve besin takviyelerinde ve kozmetikte kullanılır.

Kazeinin insanlar tarafından çok eski zamanlardan beri yapıştırıcı olarak kullanıldığı biliniyor. Örneğin Eski Mısırlılar kazein tutkalını duvar resimlerinde, renk veren pigmentleri sabitlemek amacıyla kullanmıştı. Kazein tutkalı olarak isimlendirilen bu yapıştırıcılar uzun süre dayanabilir, çok güçlüdür ve sudan etkilenmez.

Bu etkinliğimizde süt, sirke ve karbonat kullanarak doğal bir tutkal yapıyoruz. 

Nelere İhtiyacımız Var?

  • Süt
  • Su
  • Beyaz sirke
  • Karbonat
  • Isıya dayanıklı kap
  • Süzgeç ya da süzgeç kâğıdı
  • Su bardağı

Ne Yapıyoruz?

• Isıya dayanıklı bir kaba 1,5 su bardağı süt ekleyip ısıtalım.

• Süt ısındıktan sonra 3 çay kaşığı kadar beyaz sirke ekleyip karıştıralım.

süt beyaz sirke

• Sütte topaklanmalar oluşuncaya kadar ısıtmaya ve karıştırmaya devam edelim.

süt topaklaşıncaya kadar

• Süt tamamen topaklandığında ısıtmayı durduralım ve oluşan topakları bir süzgeç yardımıyla sıvı kısımdan ayıralım.

topakları ayırma

• Topakları, içlerindeki sıvı tamamen süzülünceye kadar elimizle sıkıp, yoğuralım.

topak

• Elde ettiğimiz karışımı yeniden ısıya dayanıklı kaba koyalım. Üzerine yaklaşık çeyrek su bardağı su ve bir yemek kaşığı karbonat ekleyip kabarcıklar çıkına kadar karıştırarak ısıtalım.

karbonatla ısıtmak

• Karışımı soğumaya bırakalım.

karışımı soğumaya bırakmak

• Yapıştırıcımız hazır. Kazein tutkalımızı kâğıt ya da ahşap eşyaları yapıştırmak için kullanabiliriz.

Ne Oldu?

Sütün yapısında kazein proteini bulunur. Kazein moleküllerini sütün içindeki diğer maddelerden ayırmak amacıyla sütü ısıtıp içine sirke gibi bir asit ekledik. Bu durumda sütün içindeki kazein topakçıkları birleşerek büyüdü. Sütün kesilmesi amacıyla içine bir asit olan sirke eklediğimizden, oluşan kazein topakçıkları asit özelliktedir. Süzdüğümüz topakçıkların üzerine karbonat gibi bazik özellik gösteren bir madde ekleyerek karışımın nötrleşmesini sağladık.

Sütün neden kesildiğini geçen ay Deneyler köşesinde yayınlanan Sütün Nasıl Kesildiğini Keşfedelim etkinliğinde incelemiştik.

kazein miselleri

Current Opinion in Colloid & Interface Science

Kazein proteinlerinin bir araya gelmesiyle oluşan ve sütün içinde asılı hâlde bulunan kazein topakçıkları (miselleri)

Kazein molekülleri bir araya gelerek uzun zincir şeklindeki polimer moleküllerini oluşturabilir. Bu özellikleri sayesinde suya dayanıklı ve hayli güçlü olan doğal yapıştırıcı özelliği gösterirler. Böylece ahşap ve kâğıt malzemeleri birleştirmek için kullanılabilirler.

Siz de sütten yaptığınız yapıştırıcının daha güçlü olmasını sağlamak için farklı denemeler yapabilirsiniz. Örneğin tam yağlı, yarım yağlı ya da yağsız süt kullandığınızda yapıştırıcınızın gücü değişir mi?

Kaynaklar:

  • Guo, M. ve Wang, G., “Milk Protein Polymer and Its Application in Environmentally Safe Adhesives”, Polymers, Cilt 8, Sayı 9, s. 324, 2016.
  • https://sciencing.com/make-homemade-glue-out-milk-science-project-12106393.html
  • https://www.science-sparks.com/make-glue-from-milk/
  • https://edu.rsc.org/resources/developing-a-glue/459.article
  • https://www.britannica.com/science/casein

Yazar Hakkında:

Dr. Sevda Seçer Esmer

İzmir Konak Şehit Ömer Halisdemir Bilim ve Sanat Merkezi Fen Bilimleri Öğretmeni

Konu
Deney Etkinlikleri
Kimya
Malzeme Bilimi

paylaş

Yorumlar

Halil_İbrahim Sa, 05/30/2023 - 00:04

AMAZİNG

  • Yorum yapabilmek için Giriş yap yada Kayıt Ol

En Çok Okunan Makaleler

Lise Öğrencileri İçin 2025 Yılı TÜBİTAK Bilim Kamplarına Katılım Başvuruları Başladı!

Duyurular • 02-01-2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 12-05-2025

Pestisit Nedir? Pestisitler Zararlı mıdır?

Haberler • 30-04-2025

Kozmik Gezegen Otopsisi: Yıldızına Yaklaşarak Atmosferine Dalan Gezegen

Gökbilim • 29-04-2025

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: “Antarktika Hikâyeleri”

Duyurular • 24-04-2025

Gökyüzünde Gezegen Şöleni

Haberler • 25-01-2025

Keçilerin Göz Bebekleri Neden Dikdörtgen Şeklindedir?

Soru - Cevap • 15-02-2025

Astronot Suni Williams Uzay Yürüyüşünde Rekor Kırdı

Haberler • 31-01-2025

Meşhur Matematik Problemi: ‘‘Taşınan Kanepe Problemi’’ Çözüldü

Haberler • 30-01-2025

Anadolu Parsının En Net Görüntüsü Kaydedildi

Haberler • 07-12-2024

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş