Donan Yağmur Nasıl Oluşur?
Donan yağmur çok tehlikeli sonuçları olabilen bir doğa olayıdır. Yerin yüzeyine temas ettiğinde donan yağmur yerin ıslak gibi görünmesine neden olur. Ancak aslında zemin buzla kaplıdır. Bu nedenle trafik kazalarına neden olabilir. Ayrıca oluşturduğu ağırlık nedeniyle enerji nakil hatlarının kopmasına ve ağaçların dallarının kırılmasına yol açabilir.
Yeryüzüne ulaşan yağışın hangi türde olacağı yağışın oluştuğu bulut katmanı ve yer arasındaki atmosferin sıcaklığına bağlıdır. Yerin yüzeye yakın bölgesinde sıcaklığı suyun donma sıcaklığının altında olan bir hava katmanı ve bu katmanın üzerinde de daha sıcak bir hava tabakası bulunduğunda donan yağmur oluşur.
Donan yağmur başlangıçta bulutların içinde kar şeklinde oluşur. Kar kristalleri aşağı doğru düşerken sıcak hava katmanı ile karşılaşınca erir. Yerin yüzeyine yakın bölgede sıcaklığı suyun donma noktasının altında olan bir soğuk hava tabakasının bulunması ise yağmur damlalarının tekrar donmasına sebep olabilir. Ancak bu soğuk hava katmanının çok ince olması durumunda yağmur damlalarının yere düşmeden önce donması için yeterli zaman olmaz. Bu nedenle su damlacıkları yere temas ettiklerinde donar ve zeminin ince bir buz tabakası ile kaplanmasına sebep olur.
Sürüş sırasında fark edilmesi hayli zor olduğundan donan yağmur ağır hasarlı trafik kazalarına sebep olur. Ancak diğer yağış türlerine göre nadir görülen bir hava olayıdır.