Dünyanın En Büyük Havadan Karbon Yakalama Tesisi Devrede
İzlanda’da kurulan havadan karbon yakalama tesisinde atmosferden yılda 36 bin ton karbondioksit (CO2) çekilebilecek.
Mammoth tesisinin CO2 yakalama konteynerleri
İsviçreli girişim şirketi Climeworks, İzlanda’da dünyanın en büyük havadan karbon yakalama tesisini 2024’ün mayıs ayında faaliyete geçirdi. Firmanın daha önce kurduğu yıllık 4.000 ton kapasiteli Orca adlı tesisten on kat büyük olan Mammoth adlı yeni tesisinde, havadan yakalama teknolojisiyle atmosferden 36 bin ton karbondioksit (CO2 ) çekilebilecek.
Havadan Karbon Yakalama Tesisi Nasıl Çalışıyor?
Atmosferde karbondioksiti azaltma stratejilerinden biri olarak öne çıkan doğrudan hava yakalama teknolojisi sayesinde karbondioksit havadan izole edilebiliyor. Kullanılan filtreleme sistemleriyle karbondioksit gazı ayrıştırılarak genellikle yer altında depolanıyor.
Birleşmiş Milletler (BM) “atmosferdeki sera gazı birikimlerini, iklim sistemi üzerindeki insan kaynaklı tehlikeli etkiyi önleyecek bir düzeyde durdurmayı başarmayı” hedefliyor. Dünya genelinde sanayide karbon ayak izi takip edilerek temiz enerjiye geçilmesine yönelik politikalar uygulanıyor. Diğer taraftan atmosferdeki karbondioksitin havadan yakalanarak temizlenmesine yönelik özel girişimler de destekleniyor.
Karbon Yakalama Teknolojisi Neden Önemli?
BM’nin küresel iklim hedeflerine ulaşmak için her yıl milyarlarca ton karbonun atmosferden uzaklaştırılması ya da atmosfere salınımının azaltılması gerekiyor. Doğrudan hava yakalama teknolojileri, büyük potansiyele sahip karbondioksit azaltma stratejilerinden biri olarak öne çıkıyor.
2050 yılına kadar gerçekleştirilmesi planlanan sıfır emisyon senaryosunda bu sistemlerin önemli katkılarda bulunması bekleniyor. Teknolojinin istenilen bölgeye uygulanabilmesi kirliliğin yüksek seviyede olduğu bölgelerin temizlenmesinde önemli bir avantaj sayılıyor.
Kaynak: