Farklı Diller Bilmek Yeni Şeyler Öğrenmeyi Kolaylaştırıyor
Helsinki ve Aarhus üniversitelerinden araştırmacılar yabancı dil bilen kişilerin yeni kelimeleri daha kolay öğrendiklerini belirledi.
Helsinki ve Aarhus üniversitelerinden araştırmacılar yabancı dil bilen kişilerin yeni kelimeleri daha kolay öğrendiklerini belirledi.
Günümüzde ana dilimizin dışında yabancı bir dili iyi derecede bilmek önemli bir özellik. Hatta birden fazla yabancı dil öğrenme ihtiyacı gün geçtikçe artıyor. Yabancı bir dil bilmenin günlük hayatla birlikte profesyonel hayata da sağladığı birçok avantaj var. İnsanlar ana dilleri dışında başka bir dili çocukluk döneminde öğrenebildikleri gibi ileriki yaşlarda da ortaya çıkan ihtiyaçlar nedeniyle yabancı bir dil öğrenebiliyorlar. Ancak bir ya da birden fazla yabancı dil bilmenin insanlarda öğrenme süreçlerini nasıl etkilediği tam olarak bilinmiyor.
Sonuçları Scientific Reports’ta yayımlanan araştırmada bilim insanları, beynin yeni bir kelime öğrenme sürecinde ana dilin dışında başka bir dil konuşabilmenin nasıl bir etkisi olduğunu inceledi. Yaş ortalaması 24 olan 22 öğrenciyle yapılan araştırmada, katılımcılara kendi dillerinde ve yabancı bir dilde daha önce bilmedikleri yeni kelimeler dinletildi ve bu süreçte beyin aktivitesinde meydana gelen değişimler ölçüldü. Daha sonra elde edilen veriler, katılımcıların kaç tane yabancı dil bildikleri ve bu dilleri hangi yaşta öğrenmeye başladıkları gibi dilbilimsel birikimleri dikkate alınarak değerlendirildi.
Sonuçta yabancı dil bilmenin beyinde yeni kelime öğrenme sürecini belirgin şekilde etkilediği anlaşıldı. Veriler birden fazla yabancı dil bilen ve yabancı dili erken yaşlarda öğrenen katılımcıların özellikle ana dillerinden farklı dillerdeki yabancı kelimeleri öğrenme konusunda daha başarılı olduğunu gösteriyor. Araştırmada ilginç bir sonuç daha elde edildi. Buna göre yabancı dili ileriki yaşlarında öğrenen kişiler kendi ana dillerindeki yeni kelimeleri, yabancı bir dildeki yeni kelimelere göre daha kolay öğreniyor. Bu durumun katılımcıların beyinlerinde ana dillerine dair sinirsel “bağlantı”ların güçlü olmasıyla ilişkili olduğu düşünülüyor.
Araştırmacılara göre bu sonuçlar ana dilimiz dışında başka bir dil bilmenin, yeni bir bilgi öğrenirken verilerin beyinde işlenme sürecinin verimliliğini artırdığını ve beynin yapısal ve işlevsel olarak bu değişimlere uyum sağlama yeteneğini geliştirdiğini gösteriyor.