Fiziksel Süreçleri Kaydeden Kamera
Lund Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı yakın zamanlarda hızlı fiziksel ve kimyasal süreçleri kaydetmeye imkân veren bir kamera geliştirdi.
Doğal süreçlerin pek çoğu hayal edilemeyecek kadar hızlı gerçekleşir. Örneğin kimyasal tepkimeler 10-12 - 10-15 saniye zaman ölçeğinde meydana gelir. Günümüzdeki en hızlı kameralarsa saniyede ancak 100.000 görüntü alabiliyor. Bu kameralarla aşırı hızlı fiziksel ve kimyasal süreçleri kaydetmenin tek yolu aynı sistemler üzerinde aynı deneyleri tekrar tekrar yapmaktır. Ancak her denemede fiziksel süreç aynı şekilde gerçekleşmez.
Lund Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı yakın zamanlarda hızlı fiziksel ve kimyasal süreçleri kaydetmeye imkân veren bir kamera geliştirdi. Yeni teknolojide sıralı çok sayıda fotoğraf değil sadece bir fotoğraf alınıyor. Sistemde zaman içinde meydana gelen değişiklikler bu fotoğrafın analiz edilmesiyle belirleniyor. Light: Science & Applications’ta yayımlanacak makalede detaylı bir biçimde açıklanan yeni yöntemin nasıl çalıştığı kısaca şu şekilde özetlenebilir: Filme alınmak istenen sistemin üzerine her biri farklı bir biçimde şifrelenmiş lazer atımları gönderiliyor. Sistemden yansıyan ışığın kaydedilmesiyle tek bir fotoğraf oluşturuluyor. Daha sonra bir şifreleme anahtarı yardımıyla fotoğraf çözümlenerek zaman içinde meydana gelen fiziksel süreçlerin görüntüleri elde ediliyor.
Yeni yöntemi geliştiren araştırmacılar esasen yeni nesil araç motorları ve gaz türbinleri geliştirmek amacıyla çalışmalar yapıyor. Kamerayı geliştirmekteki asıl amaçlarıysa yanma sırasında meydana gelen fiziksel süreçleri daha detaylı bir biçimde inceleyebilmek. Ancak yöntemin uygulama alanı sadece yanma süreçleriyle sınırlı değil. Yeni kamerayla plazmalardan canlı dokulara kadar pek çok sistemde meydan gelen aşırı hızlı süreçleri filme almak mümkün.