Google’dan Genetik Veri İşleme Hizmeti: Google Genomics
Google Genomics ile araştırmacılar genetik verilerini depolayabiliyor, işleyebiliyor, paylaşabiliyor ve yeni verilere ulaşabiliyor.
Genetik verilerin işlenmesi ve gen dizilimlerinin analiz edilmesi için genellikle süper bilgisayarlara ihtiyaç duyuluyor. Ancak hesaplamalar için gerekli olan bilgisayar işlemcilerinin anlık olarak kiralanabildiği “bulut bilişim”in gelişmesi ile bu durum değişiyor. Süper bilgisayara sahip olmadan, matematiksel hesaplamalar için gerekli işlem gücüne kiralama yoluyla erişilebiliyor. Google Genomics ile araştırmacılar genetik verilerini depolayabiliyor, işleyebiliyor, paylaşabiliyor ve yeni verilere ulaşabiliyor. Ücretli sunulan bu hizmet ile başta kanser araştırmaları olmak üzere yaşam bilimleri alanında birçok çalışmanın hızlanması hedefleniyor. Birkaç saat içerisinde binlerce bilgisayarda milyonlarca veriyi işleyip sonuç alabilmek araştırmacılara önemli avantajlar sağlıyor.
Bulut bilişim konusunda Amazon’un gerisinde kalan Google, özellikle arama konusundaki bilgi birikimini kullanmak istiyor. Şirket, bu alanda kurduğu devasa bilgisayar tarlalarını ön plana çıkararak bulut bilişimde bilimsel araştırmalar konusunda liderliği yakalama gayretinde. Ancak bu konuda bazı çekinceler var. Genetik veriler birçok ülkede sağlık verisi kapsamında değerlendirilmiyor ve yasalarla korunmuyor. Bu nedenle Google’un veriler üzerinden ticari kazanç elde etmesi mümkün. Google ise verinin sahibine ait olduğunu ve izinsiz kullanılmayacağını söylüyor. Sonuçta halka ait olan verilerin kâr amacı güden bir organizasyona teslim edilmesi konusu daha çok tartışılacak gibi görünüyor.