Güneş Enerjisi Kullanılarak Karbondioksitten Sentetik Yakıt Üretildi
Bilim insanları atmosfere yayılan karbondioksiti tekrar kullanmamızı sağlayarak sera etkisini azaltabilecek yeni bir yöntem geliştirildi.
Fosil yakıtlar yüksek oranda karbon içeren ve yakıldıklarında karbondioksit açığa çıkaran enerji kaynaklarıdır. Bu yakıtların kullanımı sonucu atmosfere salınan karbondioksit ve başka süreçler sonucu açığa çıkan gazlar Dünya’dan yansıyan ışınları soğurarak yeryüzünün ısınmasına sebep olur. Bu etki sera etkisi olarak biliniyor. Bilim insanları atmosfere yayılan karbondioksiti tekrar kullanmamızı sağlayarak sera etkisini, dolayısıyla Dünya’ya verdiğimiz zararı azaltabilecek yeni bir yöntem geliştirildi.
Şikago Illinois Üniversitesi'nden bir araştırma grubu güneş panellerini kullanarak atmosferdeki karbondioksitten sentetik yakıt elde etmeyi başardı. Kullanılan yöntem bitkilerin fotosentez mekanizmasına benziyor. Bitkiler güneş ışığını ve klorofil molekülünü kullanarak karbondioksiti ve suyu besine dönüştürür.
Araştırmacılar tarafından geliştirilen yeni yöntemde ise güneş enerjisi ve molibden disülfür (MoS2) nanoparçacıklar kullanılarak karbondioksitten sentetik gaz elde edildi. Molibden disülfür nanoparçacıklar, geçmişte bu amaçla kullanılan değerli elementlerden (örneğin gümüş) çok daha ucuz ve yaklaşık 1000 kat daha verimli. Ayrıca karbondioksitten sentetik gaz elde etme tepkimesinin güneş enerjisiyle gerçekleştirilebilmesi bu yakıtın çok ucuza mal edilmesi anlamına geliyor.
Güneş enerjisinden yarı iletken malzemeler kullanarak elektrik elde etmek (fotovoltaik etki) ve elektriği pillerde depolayıp daha sonra ihtiyaç duyulduğunda kullanmak günümüzde yaygın olarak tercih edilen bir yöntem. Bu araştırma ise güneşten enerji elde etmeye yönelik teknolojilerde yeni gelişmelere aracılık edebilir.