Haziran Ayında Gökyüzü
Haziran, Satürn gözlemi için en uygun aylardan biri.
3 Haziran’da Satürn karşı konumda olacak yani Satürn, Dünya ve Güneş’in aynı doğrultuda sıralandıkları durumda Dünya, Satürn ve Güneş’in arasında bulunacak. Satürn’ü gökyüzünde Yılancı Takımyıldızı’nın güneyine ve Akrep Takımyıldızı’ndaki Antares’in batısına bakarak bulabilirsiniz. Satürn gece yarısına yakın saatlerde gökyüzünde en yüksek konumda olacak .
Ay’ın Dünya’ya en yakın konumda olduğu 3 Haziran’da Dünya ve Ay arasındaki mesafe yaklaşık 361.100 kilometre.
Merkür 5 Haziran’da en büyük batı uzanımında olacak. Bu konumda Güneş, Dünya ve Merkür arasındaki açı en yüksek değere ulaşır.
5 Haziran’da ayrıca Yılancı Takımyıldızı’nda yer alan Messier 10 (M10) küresel yıldız kümesi, gözlem için uygun konumda olacak. Parlaklığı 6,6 kadir olan M10’u çıplak gözle gözlemlemek mümkün değil. Ancak bir dürbün ya da küçük bir teleskop kullanılarak görülebilir.
11 Haziran’da Jüpiter ve Ay birbirine yakın görünecek.
15 Haziran’da ise Ay Dünya’ya en uzak konumda yani yeröte konumunda bulunacak. Ay’ın ilk dördün evresinde olduğu bu durumda, iki gökcismi arasındaki mesafe yaklaşık 405.000 kilometre.
19 Haziran’da Ay ve Satürn birbirine yakın görünecek. İki gökcisminin birbirine en yakın olduğu durumda Ay’ın parlaklığı -12,5 kadir, Satürn'ünki ise 0,8 kadir. Satürn ve Ay, güneşin batışından sonra güneydoğu yönünde ufkun üzerinde bulunacak ve gece boyunca gözlemlenebilecek.
20 Haziran ise yaz gün dönümü yani gündüz süresinin en uzun, gece süresinin en kısa olduğu tarih.