Haziran Ayında Gökyüzünde Neler Oluyor?
21 Haziran yaz gündönümü yani gündüz süresinin en uzun, gece süresinin en kısa olduğu zaman.
21 Haziran yaz gündönümü yani gündüz süresinin en uzun, gece süresinin en kısa olduğu zaman.
Ay yörünge hareketi sırasında 2 Haziran’da Dünya’ya en uzak yani yeröte, 15 Haziran’da ise en yakın yani yerberi konumunda olacak. Bu konumlardayken Ay ve Dünya arasındaki mesafe sırasıyla 405.310 km ve 359.655 km. Ay, 30 Haziran’da tekrar yeröte konumunda.
Merkür, 6 Haziran’da Güneş’in arkasından geçecek. Bu dönemde Güneş’le aralarındaki açısal mesafe çok küçük olduğundan Merkür ayın ilk haftalarında gözlemlenemeyecek. Merkür ayın son günlerinde gün batımından sonra batı-kuzeybatı ufkunun üzerinde kısa süreliğine gözlemlenebilir.
Venüs, haziran ayı boyunca gün batımından sonra batı ufkunun üzerinde ortaya çıkıyor. Ufkun yaklaşık 25 derece üzerinde olacak Venüs Güneş’ten yaklaşık iki saat sonra batacak. 9 Haziran’da Venüs İkizler Takımyıldızı’nın en parlak yıldızları Polluks ve Kastor ile birlikte gözlemlenebilir.
Venüs 16 Haziran’da Ay ile yakın görünümde olacak. Her iki gökcismi gün batımından yaklaşık iki saat sonra batı ufkundan batacak.
Mars, haziran ayının ilk günlerinde gece yarısından kısa süre sonra doğu-güneydoğu ufkunun üzerinden doğacak. Ayın ilerleyen günlerinde giderek daha erken doğmaya başlayan Mars gün doğumuna kadar gözlemlenebilecek. Ay boyunca Oğlak Takımyıldızı’nda olacak Mars’ın parlaklığı artmaya devam ediyor.
3 Haziran’da Ay ve Mars gökyüzünde birbirine yakın görünecek. Her iki gökcismi gün ışığında kaybolmadan önce güney ufkunun üstünde en yüksek noktaya ulaşacak.
Jüpiter, haziran ayında hava karardıktan sonra güney ufkunun üzerinde gözlemlenebilecek. Jüpiter Güneş’in doğuşundan yaklaşık iki saat önce batı-güneybatı ufkundan batacak. Ayın ilerleyen günlerinde Jüpiter’in parlaklığı giderek azalsa da haziran ayı Jüpiter gözlemi için hayli uygun bir dönem. Jüpiter’i Terazi Takımyıldızı’nda bulabilirsiniz.
23 Haziran’da Jüpiter ve Ay yakın görünümde. Her iki gökcismi Güneş’in batışından sonra güney ufkunun üzerinde ortaya çıkacak ve Jüpiter, Ay’ın 5 derece altında olacak.
Satürn, gün batımından kısa süre sonra güneydoğu ufkunun üzerinden doğacak ve gece boyunca gökyüzünde olacak. Ayın ilerleyen günlerinde giderek daha erken doğmaya başlayan Satürn 27 Haziran’da karşı konumda. Bu konumdayken Satürn ile Dünya arasındaki mesafe en düşüktür, bu nedenle Satürn diğer zamanlara göre daha parlak ve büyük görünür. Gözlem için en uygun konumda olacağı bu tarihte Satürn’e özgü yapıları örneğin Satürn’ün halkalarını görmeyi deneyebilirsiniz.
1 Haziran’da Satürn ve Ay yakın görünümde. Bu tarihte Satürn’ü güney ufkunun üzerinde Ay’ın doğusunda bulabilirsiniz. İki gökcismi 28 Haziran’da tekrar bir araya geliyor.
Asteroit Kuşağı’nın en büyük ikinci gökcismi Vesta 19 Haziran’da karşı konuma gelecek. Yani Güneş ve Vesta Dünya’nın zıt taraflarında olacak. En parlak asteroitlerden biri olan Vesta karşı konumdayken uygun gözlem koşullarında çıplak gözle bile fark edebilir. 19 Haziran’da Yay Takımyıldızı’ndaki Vesta’yı gece yarısından bir saat sonra güney ufkunun üzerinde Satürn’ün birkaç derece batısında bulabilirsiniz.
1 Haziran saat 23.00, 15 Haziran saat 22.00 ve 30 Haziran saat 21.00’de gökyüzünün genel görünümü
-
2018 Gök Olayları Yıllığı, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi