Hubble Uzay Teleskobu Kozmik Büyüteç Kullanarak En Uzak Gökadalardan Birini Keşfetti
Araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan gözlemleri kullanarak bugüne kadar gözlemlenebilmiş gökadaların en küçüklerinden birini keşfetti.
Işığın uzayda yol alırken kütleçekim alanlarından etkilenmesi, bazı gökcisimlerinin olduklarından daha büyük görünmesine neden olur. Merceklerin cisimleri olduğundan daha büyük göstermesine benzediği için kütleçekimsel mercekleme olarak adlandırılan bu olgu, çok uzak gökcisimlerinin gözlemlenmesini kolaylaştırır. Işığın yakınından geçtiği gökcisimlerinin kütlesi arttıkça etki daha da belirgin hale gelir. Dolayısıyla daha büyük kütleli gökcisimlerinin “mercekleme gücü” de daha büyüktür.
Araştırmacılar, Hubble Uzay Teleskobu ile yapılan gözlemleri kullanarak bugüne kadar gözlemlenebilmiş gökadaların en küçüklerinden birini keşfetti. Abell 2744 gökada kümesinin sebep olduğu merceklemeden yararlanılan keşif sırasında iki ayrı yönteme başvurulmuş. Elde edilen sonuçların, günümüze kadar ulaşılan en güvenilir uzaklık ölçümlerinden biri olduğu belirtiliyor. 13 milyar ışık yılından (ışığın 13 milyar yılda katettiği mesafe) daha uzak olması ve şimdiye kadar görülen en küçük gökadalardan biri olması keşfedilen gökadayı hayli önemli kılıyor.
Projede görev alan gökbilimciler, evrenin çok eski zamanlarına ait 10 gökada adayı daha keşfetmiş. Ancak bu gökadalar diğeri kadar küçük değil.
Keşiflerinin bu gibi gökadaların varlığına dair bir kanıt olduğunu söyleyen çalışma grubunun lideri Adi Zitrin, evrenin zaman içindeki değişimini anlamak için bu konudaki araştırmaların devam etmesi gerektiğine dikkat çekiyor.
Kaynaklar: