İmparator Penguenler Türk Bilim Kampı’nda!
Cumhuriyetimizin 100. yılında, 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi’ni gerçekleştiren bilim insanlarımız Antarktika’da şaşırtıcı bir gözlem yaptı.
Fotograflar: Sinan Yirmibeşoğlu
(a) Gözlemlenen ilk imparator penguen
(b) Gözlemlenen ikinci imparator penguen
Günümüzde, Güney Yarım Küre’de yaşayan 18 penguen türünün en büyüğü olan imparator penguenler (Aptenodytes forsteri), Antarktika’da yaşayabilen nadir türler arasında yer alıyor. İmparator penguenler aynı zamanda soğuğa en dayanıklı penguen türü.
Antarktika’ya gerçekleştirilen bilim seferleri sırasında bilim insanlarımızın araştırmalar yaptığı Horseshoe Adası’nın da içinde yer aldığı Antarktika Yarımadası, küresel ısınmadan ve iklim değişikliğinden en çok etkilenen bölgelerden biri. Bu nedenle deniz buzu oranları bu bölgede her geçen yıl azalıyor. Yavrulamak ve yavrularını büyütmek için genellikle deniz buzuna ihtiyaç duyan imparator penguenler de bu nedenle Antarktika Yarımadası’nın batı kıyılarında neredeyse hiç gözlemlenmiyor.
Bu yıl, 7. Ulusal Antarktika Bilim Seferi sırasında bilim insanlarımız iki genç imparator penguenin tüy dökme dönemlerinde Horseshoe Adası üzerinde bulunduğunu keşfetti.
Raimund Linke / GettyImages
İmparator penguenler, diğer penguenlerin aksine aynı anda tek bir yumurta yumurtlar ve yavrularını belirli bir olgunluğa erişene kadar dikkatle büyüterek Antarktika’nın dondurucu soğuğundan korur. Genç penguenler ilk defa suya girmeden önce tüylerini değiştirdikleri döneme girer ve bu dönem yaklaşık bir ay sürer. Bu süreçte penguenler suya giremez çünkü yüzemeden batma riskleri yüksektir. Tüylerini döktükten sonra artık özgürce okyanuslarda avlanmaya başlayabilirler.
İlk imparator penguen, ekipte yer alan Dr. Burak Karacık ve Dr. Atilla Yılmaz tarafından görüldü. Ardından Kaptan Sinan Yirmibeşoğlu saatler süren gözlemler ile imparator penguenin davranışlarını kayıt altına aldı ve birkaç gün sonra farklı bir bölgede ikinci ve daha büyük bir imparator penguen keşfetti. Daha önce Horseshoe Adası’nda tüy dökme dönemindeki bir imparator penguen hiç görülmemişti. Bilim insanlarımız, gözlemleriyle ilgili bilimsel araştırmalarının sonuçlarını Polar Research dergisinde yayımladı.
Bu durum ileriki yıllarda iklim değişikliğinin sonucu olarak Antarktika Yarımadası’nın batı kıyılarında daha fazla imparator penguen görülebileceği anlamına geliyor.
Konuyla ilgili kısa belgesele https://youtu.be/UQK9oQcSvgw adresinden ulaşabilirsiniz.
Yazar Hakkında:
Kaptan Yüksek Mühendis Sinan Yirmibeşoğlu
TÜBİTAK MAM Kutup Araştırmaları Enstitüsü