İnsanlar Korktuklarında Farklı Bir Koku Yayar mı?
Saldırgan bir köpekle karşılaştığımızda sakin olmamız gerektiği, çünkü köpeklerin korkunca salgıladığımız kokuyu algılayabildiği söylenir.
Karınca, fare, semender gibi hayvan türlerinin salgıladığı feromon hormonu, bu hayvanların kendi türlerinden bireylerle iletişim kurmasında önemli role sahiptir. Ancak henüz vücuttan salgılanan farklı kimyasal maddelerin insanların sosyal iletişiminde etkili olduğunu gösteren güvenilir kanıtlar elde edilemedi.
İnsanların korktukları zaman kimyasal bir alarm verip vermediği sorusu üzerine birçok araştırma yapılıyor. Bu amaçla genellikle salgılanan terin kimyasal yapısı inceleniyor. ABD’deki Stony Brook Üniversitesi’nden araştırmacılar ilk defa uçaktan serbest atlayış yapan kişilerden ve fiziksel egzersiz yapan bir grup insandan ter örnekleri aldı. Serbest atlayış yapan kişilere ait ter örneklerinin koklatıldığı insanların beyinlerinde duyguların değerlendirildiği bölümün etkinleştiği görüldü. Egzersiz yapan kişilere ait ter örnekleri koklatıldığında ise benzer bir durumla karşılaşılmadı. Ancak bu araştırma korku ve endişe anında salgılanan terin diğer insanlar tarafından farklı şekilde algılandığını gösterse de terin kimyasal yapısında bir değişim olduğu henüz kanıtlanabilmiş değil.