Kabartma Tozu Nasıl Kabartır?
Kabartma tozunun ana bileşenleri asit ve baz olduğu için keklerimizin kabarmasını aslında asit baz tepkimesine borçluyuz.
Kabartma tozunun içinde kuru toz halde bulunan bu maddeler hamura konulan su, süt, yağ vb. sıvı maddeler sayesinde hafifçe çözünüp ısının da etkisiyle karbonik asit oluşturur. Karbonik asit kararsız bir bileşik olduğu için kısa zamanda karbondioksit ve su açığa çıkar. Hamur ısındıkça oluşan karbondioksit genleşerek hamur içinde kabarıklıklar oluşmasını yani hamurun kabarmasını sağlar.
Kabartma tozunda yaygın kullanılan baz sodyum bikarbonattır. Karbonat olarak da bilinen bu bazın yanında kuru asit olarak bazı fosfat ve sülfat bileşikleri kullanılır. Kabartma tozunun kabartma etkisi, içindeki aside ve baza göre değişiklik gösterse de aslında kabarmayı sağlayan tepkime kabartma tozu sıvıyla temas ettiği zaman başlar. Bu nedenle kabartma tozu karışımında asidin ve bazın nemlenerek kullanımdan önce tepkimeye girmesini önleyecek bir madde (mısır nişastası vb.) daha bulunur. Ancak yine de kullanımdan önce tepkime oluşmasını önlemek için kabartma tozu serin ve kuru yerde saklanmalıdır. Ayrıca kabartma tozu hamur karışımına eklendikten sonra, gaz kaçışını önlemek için hamur çok fazla karıştırılmamalı ve mümkün olduğu kadar kısa sürede fırına konulmalıdır.