Kanserin Kökeni
Boston Çocuk Hastanesi’nde çalışan araştırmacılar ilk kez bir hücrenin kansere yakalanmasını ve zaman içerisinde gelişerek tümöre dönüşmesini görüntüledi.
Boston Çocuk Hastanesi’nde çalışan araştırmacılar ilk kez bir hücrenin kansere yakalanmasını ve zaman içerisinde gelişerek tümöre dönüşmesini görüntüledi. Dr. C. K. Kaufman ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Science’ta yayımlandı.
Çeşitli mutasyonların kanseri tetiklediği biliniyor. Ancak kanserle ilişkilendirilen mutasyonların meydana geldiği her durumda kanser ortaya çıkmıyor. Dr. Kaufman ve arkadaşlarının yaptığı çalışmalar hangi durumlarda mutasyonların kanserle sonuçlandığı hakkında önemli bilgiler veriyor. Araştırmacıların elde ettiği sonuçlar, kansere yakalanan hücrelerin tamamında hücrenin kök hücre durumuna geri dönmesine sebep olan bir değişiklik yaşandığını gösteriyor.
Araştırmacılar zebra balıkları üzerinde yaptıkları deneyler sırasında balığın hücrelerini, crestin adlı bir gen aktifleştiği zaman yeşil ışık yayacak hale getirmişler. Bu gen genellikle sadece embriyo gelişimi sırasında hücreler kök hücre durumundayken aktiftir. Ancak gözlemlenen yetişkin balıklarda ara sıra crestin geninin aktifleştiğini gösteren yeşil ışıklar görülmüş ve bu balıkların tamamında tümörler gelişmiş. Sonuçlar, onkogenler (kanserle ilişkilendirilen genler) aktifleştiğinde ya da tümörlerin oluşmasını engelleyen genler aktif olmadığında kanserin tetiklendiğini, ancak sadece hücrenin daha ilkel, embriyonik bir duruma geri dönerek çoğalmaya başladığı durumlarda hastalığın ortaya çıktığını gösteriyor.