Karbondioksit Soğuran Mekanik Ağaçlar Üretildi
Carbon Capture isimli bir teknoloji firması doğal ağaçlara kıyasla havadan karbondioksit soğurmakta yüz kat daha etkili mekanik ağaçlar üretiyor.
Çağımızın en önemli çevre sorunlarından biri olan küresel ısınmanın, insan etkinlikleri nedeniyle atmosferdeki karbondioksit miktarının giderek artmasından kaynaklandığı biliniyor. Bir sera gazı olan karbondioksit yeryüzünden uzaya yayılan ısıyı geri yansıtarak Dünya’nın ısınmasına katkıda bulunuyor.
Küresel ısınmayı yavaşlatmanın yolu atmosferdeki karbondioksit miktarını azaltmaktan geçiyor. Bunun bir yolu tabii ki atmosfere saldığımız karbondioksit miktarını azaltmak. Bir başka yol ise atmosferden karbondioksit çeken teknolojiler geliştirmek olabilir.
Günümüzde karbon yakalama teknolojileri üzerine yoğun araştırmalar yapılıyor. Mekanik ağaçlar da bu kapsamda değerlendirebilecek bir teknoloji. Ancak mekanik ağaçların diğer karbon yakalama teknolojilerine kıyasla önemli bir farkının olduğu belirtiliyor: Mekanik ağaçlar havadaki karbondioksidi yakalamak için enerji harcamıyor.
Mekanik ağaçların her biri yaklaşık 10 metre yüksekliğinde ve çok sayıda yaprağa sahip. Mekanik yapraklar, üzerlerindeki emici madde vasıtasıyla rüzgârın getirdiği havadaki karbondioksidi enerji harcamadan yakalıyor. Yapraklar bir kez doygunluğa ulaştıktan sonra toplanan karbondioksidin ayrıştırılması süreci başlıyor. İlk olarak mekanik ağaçların yaprakları alçalarak tabandaki bir haznenin içine giriyor. Daha sonra, standart yöntemler kullanılarak, emici maddeden karbondioksit ayrıştırılıyor. İşlem tamamlandıktan sonra yapraklar yeniden yükselip havadan karbondioksit yakalamaya devam ediyor. Toplanan karbondioksidin kısa süre içinde yeniden atmosfere karışmayacak biçimde yer altına gömülebileceği ya da gıda, içecek, yakıt, gübre üretiminde ham madde olarak kullanılabileceği belirtiliyor.
Firma tarafından yapılan açıklamalarda, 12 adet mekanik ağacın bir günde atmosferden bir ton karbondioksit çekebileceği söyleniyor. Bu durum her biri 1.200 ağaçtan oluşan ve 2-3 kilometrekarelik bir alana yayılan 250 civarında mekanik ağaç tarlasının bir yılda fosil yakıt tüketimi nedeniyle atmosfere salınan karbondioksidin yaklaşık %3’ünü yakalayabileceği anlamına geliyor. 2020’lerin ortalarından itibaren, karbon salımını azaltmayı hedefleyen devletler ve şirketlerle iş birliği içinde büyük çaplı mekanik ağaç ekimlerinin yapılmasının planlandığı söyleniyor.