Kastamonu’dan Gelen Öğrenciler İçin Etkinlikler Düzenlendi
Kastamonu Kuzyaka Ortaokulu fen bilgisi öğretmeni Kamil Doğanay ve Kastamonu Bilim ve Sanat Merkezi’nin TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri...
Kastamonu Kuzyaka Ortaokulu'ndan fen bilgisi öğretmeni Kamil Doğanay ve Kastamonu Bilim ve Sanat Merkezi’nin TÜBİTAK Popüler Bilim Dergileri Müdürlüğü ve Konya Bilim Merkezi ile iş birliği içinde yürüttüğü organizasyon kapsamında 80 öğrenci rehber öğretmenleri ile birlikte 2-3 Aralık 2016 tarihlerinde Ankara ve Konya’da ağırlandı.
Etkinliğin ilk gününde TÜBİTAK Başkanlık Binası’na gelen misafirler için bir bilim söyleşisi etkinliği düzenlendi. Burada ilk olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) Mühendislik Fakültesi’nden Prof. Dr. Zafer Evis, kendi hayatından da örneklerle öğrencilere etkili ders çalışma yöntemlerini anlattı, daha sonra biyomedikal mühendisliği alanında yapılan çalışmalardan ve gelişmelerden söz etti. Bu konuşmadan sonra söz alan TÜBİTAK Bilim ve Toplum Programları müdürü Mustafa Orhan öğrencileri proje yarışmaları ve başvuru süreçleri ile ilgili bilgilendirdi. Son olarak, Dr. Özlem Ekici Bilim ve Teknik dergisinin yayına hazırlanma sürecini konuklarla paylaştı.
Öğleden sonra ODTÜ’ye geçen konuklar örnek Türk bilim insanlarının hayatının anlatıldığı bir sunumla karşılandı. Üniversite öğrencileri, ODTÜ Bilim Müzesi ve Bilim Merkezi’nin gezilmesinde konuklara rehberlik etti. Burada çeşitli deneyler yapan öğrenciler, bilim tarihine dair nesneleri ve buluşları da inceleme imkânı buldu. ODTÜ’deki program sonrasında konuklarımız Konya’ya doğru yola çıktı.
3 Aralık’ta Konya Bilim Merkezi’nde ağırlanan Kastamonu grubu, Doç. Dr. Zekeriya Mızırak’ın konuşmacı olduğu bilim söyleşisi ile karşılandı. Söyleşi bittikten sonra bilim merkezindeki sergileri gezen konuklar gün sonunda Kastamonu’ya dönmek üzere uğurlandı.
Canan Arslan – Kuzyaka Ortaokulu 7. Sınıf Öğrencisi
Kastamonu Kuzyaka köyünden Ankara’da TÜBİTAK’a yaptığımız gezi beni çok heyecanlandırdı. Okulumda Türkçe öğretmenlerimin desteğiyle bir kitap çıkarmıştık. Yazmayı, okumak kadar çok seviyorum. Okul kütüphanemizdeki Bilim ve Teknik, Meraklı Minik dergileriyle tanıdım ben TÜBİTAK’ı. Çok ilgimi çeken haberler ve yazılar okudum bu dergilerden. Dedim ya yazmayı seviyorum ve küçük de olsa kendi çapımda yazar oldum. Oldum da hayranlıkla bir solukta okuduğum yazıların sahiplerini karşımda mı görecektim? O güzel dergileri bin bir emekle hazırlayıp önümüze koyan ekiple karşılaşmak beni çok heyecanlandırdı. Üstüne üstlük onlarla sohbet imkânım da oldu.
Esma Sivrioğlu – Kuzyaka Ortaokulu 8. Sınıf Öğrencisi
Bizim okulumuzda öğretmenimizden öğrendiğimiz ortak bir şeyler var. Onlardan birisi de hangi meslekten olursak olalım insanlığa hizmet etmek temel amacımız olacak. Benim de hayalim, hastalıklarla mücadele ederek insanların sağlıklı ve mutlu yaşamalarına katkı sağlamak. TÜBİTAK’ta geçirdiğim bir gün bana bu hayalimde yeni ufuklar açtı. Sahnede, karşımda Prof. Dr. Zafer Evis vardı. Benim gibi hayali olan bir çocuk büyümüş ve sahnede öğrencilik yıllarından, hayallerinden, başarılarından en önemlisi hayallerine aşkından bahsetti bize. Zafer Hoca anlattıkça hayallerimin ufkunu daha da ilerilere götürdüm. Belki ben de bir gün biyomedikal alanında insanlığa hizmet edeceğim.
Fırat Kiren – Kuzyaka Ortaokulu 8. Sınıf Öğrencisi
ODTÜ Bilim Merkezi’ndeki gezimiz beni ve arkadaşlarımı hayrete düşürecek kadar güzel ve heyecanlıydı. Özellikle bilim müzesindeki geçmiş döneme ait icatlar beni çok etkiledi. İnsanoğlunun istediğinde neler başardığını gördüm. Bir koca dolap şeklindeki radyolardan, günümüzde cebimizdeki telefonun içene sığan radyolara, müzik çalarlara geçmiş olmamız ne kadar geliştiğimizi göstermiyor mu? Hele dişçi koltuğu, eskiden o koltuğa oturmak bayağı bir yürek istiyormuş. ODTÜ’de Eray Hocam var, iyi ki onu tanıdım orada. Bizimle çok güzel ilgilendi. Deneylerden deneylere geçtik beraberce, bizi hem eğlendirdi hem de bize öğretmenlik yaptı. Bilimi, tekniği işte bu yüzden seviyorum, eğlenceli…
Kamil Doğanay – Kuzyaka Ortaokulu Fen Bilgisi Öğretmeni
İnsan tanıdıkça, gezdikçe sever memleketini. Tanıdıkça, gezdikçe öğrenir. Hayalimiz ulaşılmaz gözüken TÜBİTAK, ODTÜ Bilim Merkezi ve Konya Bilim Merkez’ini çocuklara tanıtmaktı. Nereden başlayacaktık? Bilim Genç ekibi bize her konuda çok yardımcı oldu. Konya’ya gittiğimizde Zekeriya Mızırak hocamız bizi karşıladı. Çocuklarımıza eğitimin önemi, Türk milletinin büyüklüğü ve bilim merkezleri hakkında bir seminer verdi. Öğrencilerimiz Konya Bilim Merkezi’nde bilim gösterilerini izleyip planetaryumu ziyaret ettiler. Sergileri gezdiler. Tarihte bilim ve sanatla uğraşan bilim insanlarının yer aldığı “Bilimin Sultanları” sergisi hedef koydurdu gençlere. Hepsinin gözleri ışıl ışıl oldu. Dolu dolu 2 gün geçirdik. Bilime, fene doyduk diyebilirim. İlgililer sanki evimizdeymişiz gibi hissettirdiler. Konya Bilim Merkezi ve Konya Tropikal Kelebekler Bahçesi o kadar harika ki Konyalı olası geliyor insanın. Geri döndüğümüzde çocuklar günün yorgunluğu ile uykuya daldılar. Onların minik yüreklerinde üretebilme cesaretini filizlendirebildik sanırım. Her şey hayalle başlar. Hayal ettik, gerçekleşmesinde herkesin emeği var. Programlarımızda yardımcı olan Duran Akca hocama ve tüm Bilim Genç ekibine ayrıca çok teşekkür ederim.
Selman Gökkaya – Kuzyaka Ortaokulu Okul Müdürü
Anadolu’nun küçük bir köy okulundan çok büyük hayalleri olan öğrenciler yetişiyor. En büyük hayallerimizi çocukken kurmadık mı? Bu güzel çocuklarımızın öğretmenleri olarak onların bütün hayallerini şartsız kabul ettik, onları destekledik. Biz büyüktük, tabii ki tecrübelerimiz oldu bizim, bilgilerimizi de kattık ve öğrencilerimize sunduk. Onlar da hayallerinin üzerine hayaller kurdular, hayallerini büyüttüler. Bizim de sınırlılıklarımız var burada. Öğrencilerimizin hayalleri altında ezildi sınırlılıklarımız. Eğitime yapılacak en büyük zarar onu dört duvar arasına, iki zil arasına hapsetmek olur. Öğrencilerimize yeni imkânlar ve ufuklar açalım dedik, TÜBİTAK’taki hocalarımızla iletişime geçtik, dedik ki “Sizin gibi bilim insanı olmak isteyenler var burada” onlar da “Hay hay” dediler, “Biz de onları görmek, onlarla tanışmak isteriz, geliriz bir araya oturur sohbet ederiz” dediler. İyi de ettiler. Yüreklerini, samimiyetlerini paylaştılar çocuklarımızla. Bizi yüreklendiren TÜBİTAK Bilim Genç ve ODTÜ İLKYAR ekiplerine; bizleri misafir eden, en güzel şekilde bizi ağırlayan, öğrencilerimizin yüreklerinde ve yüzünde güller, gülücükler açtıran bu güzel insanlara teşekkür ederim.