Kışın Yapılacak Doğa Yürüyüşü İçin Gereken Malzemeler
Kışın yapılacak doğa etkinliklerinde yazın kullandığımız ekipmanlara bazı ilaveler yapmamız gerekir. Bunlardan en önemlileri termos, tozluk, güneş gözlüğü, eldiven ve başımızı korumak için bere veya kar maskesidir (balaklava).
Prof. Dr. Hüseyin Sarı
Kışın yapılacak doğa etkinliklerinde yazın kullandığımız ekipmanlara bazı ilaveler yapmamız gerekir. Bunlardan en önemlileri termos, tozluk, güneş gözlüğü, eldiven ve başımızı korumak için bere veya kar maskesidir (balaklava). Daha uzun süreli ve kamp yapmayı gerektiren kış etkinliklerinde ise bu ekipmanlara ek olarak krampon, kış şartlarına uygun bir çadır, kışlık uyku tulumu ve kamp için gerekli diğer malzemeleri yanımızda bulundurmamız gerekir.
Tozluk, yaz yürüyüşlerinde isteğe bağlı olarak kullanılan bir malzeme olsa da kışın karda yapılacak yürüyüşlerde bir zorunluluktur. Yürüyüş ayakkabısı ne kadar iyi ve su geçirmez olsa da karda yürürken, özellikle yumuşak ve kalın karda, ayakkabının boğaz kısmından giren kar ayaklarımızı ıslatır.
Tozluk, karın ayakkabının içine girmesini ve paçalarımızın ıslanmasını önler, ayaklarımızın kuru kalmasını sağlar.
Güneş ışığı kış mevsiminde yaz aylarındaki kadar güçlü değildir. Ancak kar yüzeyinden yansıyan güneş ışınları vücudumuzu yazın olduğundan çok daha fazla etkiler. Bu durum sağlığımız için tehlikeli olabilir. Özellikle karla kaplı bir zeminde uzun süre yürüyüş yapacaksak güneş ışığının beyaz karlı zeminden yansıması hem cildimiz hem de gözlerimiz için çok zararlıdır, kar körlüğüne ve cilt yanıklarına sebep olabilir.
Kar yürüyüşlerinde mutlaka morötesi ışınlara karşı korumalı ve polarize güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanmak gerekir. Hava kapalı olsa dahi güneş gözlüğü ve güneş kremi kullanmayı ihmal etmemeliyiz. Çünkü gözle görülmeyen morötesi dalga boyundaki ışınlar kapalı havada da etkilidir.
Kışın içme suyu soğuk olacağından yanımızda mutlaka termos taşımalıyız. Böylece taşıdığımız sıcak suyu hem yürüyüş boyunca çay veya hazır çorba gibi içimizi ısıtacak sıcak içecekler hazırlamak hem de içme suyunu ılıtmak için kullanabiliriz.
Yürüyüş batonları yürüyüş yaparken dengemizi sağlamamıza yardımcı olur. Aynı zamanda yükü omuz ve kollarımıza dağıtarak ayaklarımıza binen yükü azaltır. Yazın kullandığımız yürüyüş batonlarını kış yürüyüşlerinde de kullanabiliriz. Kar yürüyüşünde batonların karın derinlerine batmaması için yazın gerekli olmadığı için kullanmadığımız uç kısımlarındaki plastik kar paletini batonun ucuna takmak gerekir.
Kar paleti geniş yüzeyli olduğundan, batonun karın derinlerine çok fazla batmasını önleyerek yürürken daha az enerji harcamamızı sağlar.
Kışın “lahana” veya “soğan” tanımlamasına uyacak şekilde katmanlı giyinmek gerekir. Böylece vücut sıcaklığımızı daha kolay koruyabiliriz. Kış yürüyüşlerinde pamuklu giyeceklerden uzak durmalı, bunun yerine nefes alabilen ve çabuk kuruyan sentetik ya da yün giysileri tercih etmeliyiz.
Örneğin içimize sentetik içlik, üstüne ısı yalıtımını sağlayacak bir polar ve su geçirmeyen bir pantolon, en üste de rüzgârlık giymeliyiz. Elimize eldiven, başımızı ve yüzümüzü korumak için de bere ya da kar maskesi takmalıyız. Unutulmamalıdır ki en çok vücudumuzun baş ve el gibi açık olan uç kısımlarından ısı kaybederiz.
Islandığımız ya da aşırı terlediğimiz durumlarda kıyafetlerimizi değiştirmek için çantamızda yedek giysiler bulundurmak gerekir. Özellikle yedek çorap ve eldiveni mutlaka yanımızda taşımalıyız.
Ayrıca yürüyüş yapacağımız zemin eğimliyse ve rotamızda buzlanmış bölümler bulunuyorsa yanımıza kullandığımız ayakkabıya uygun özellikte krampon almalıyız.
Eğer etkinliğimiz günübirlik değil de doğada konaklamayı gerektirecek şekilde uzun sürecekse yanımıza kış şartlarına uygun bir uyku tulumu ve çadır almalıyız. Çadırda birden çok kişinin kalması hem taşınan yükü azaltır hem de çadırın içini sıcak tutar.