Kıyafetlerimizin Sebep Olduğu Kirlilik
Yapılan son bilimsel çalışmalar, mikroiplikçiklerin denizlerdeki plastik kirliliğinin ana kaynaklarından biri olduğunu gösteriyor.
Kıyafetlerimizin üretiminde kullanılan iplikçikler çoğu zaman polyester, naylon ve akrilik gibi plastiklerden elde edilir. Yapılan son bilimsel çalışmalar, bu mikroiplikçiklerin denizlerdeki plastik kirliliğinin ana kaynaklarından biri olduğunu gösteriyor.
Kıyafetlerimizi düzenli olarak yıkarız ve her yıkamada kumaşlardan kopan yüzlerce hatta binlerce iplikçik sulara karışır. İngiltere’deki Ellen MacArthur Vakfı tarafından yayımlanan bir rapora göre her yıl 53 milyon ton kumaş üretiliyor ve her yıl 500 milyon mikroiplikçik sulara karışıyor. Bu iplikçiklerin büyük bir kısmı su arıtma tesislerinde filtreleniyor ancak bir kısmı da denizlere ve okyanuslara karışıyor.
Mikroplastiklerin mikroskobik deniz canlıları için büyük bir tehlike oluşturduğu düşünülüyor. Ancak bu durumu kanıtlamak çok da kolay değil, çünkü mikroplastikler sebebiyle zayıflayan ya da ölen mikroorganizmalar kısa süre içerisinde başka canlılara yem oluyor.
Kıyafetlerimizin sebep olduğu plastik kirliliğini azaltmak için başvurulabilecek çeşitli yöntemler var. Bunların başında çamaşırlarımızı gereksiz yere sık yıkamamak geliyor. Ayrıca çamaşırları daha düşük sıcaklıklarda yıkamak da iyi bir yöntem olabilir. Çünkü 30°C’nin üzerindeki sıcaklıklarda kumaşlar daha kolay yıpranıyor. Sıvı deterjanlar da katı deterjanlara göre daha iyi. Çünkü katı deterjanlar çamaşırı “ovalayarak” yıkıyor, bu da daha fazla mikroiplikçiğin kopması anlamına geliyor.
Çalışmalar, kumaşlardan en çok sayıda iplikçiğin genellikle ilk yıkamada koptuğunu gösteriyor. Bu yüzden tüketimi azaltmak da çok önemli.
Motorlu taşıtlarda çevreye verilen zararı azaltmak için filtreler kullanılır. Gelecekte çamaşır makinelerine de filtre takılması ve böylece mikroiplikçiklerin sulara karışmasının engellenmesi düşünülebilir.
Sentetik malzemelerden üretilen iplikçikler yerine doğal malzemelerden üretilenleri tercih etmekse zannedildiği gibi bir çözüm olmayabilir. Çünkü doğal malzemelerle yapılan üretim hem çok daha pahalı hem de çevreye zararlı olabiliyor. Örneğin pamuk üretiminde hem çok yüksek miktarda suya hem de çevreye zararlı böcek öldürücü ilaçlara ihtiyaç duyuluyor.