Kol Saatinizi Çıkartma Gibi Cildinize Yapıştırabilirsiniz
Çin’deki Nanjing Üniversitesi ve Lanzhou Teknik Üniversitesinden bilim insanları insan cildine yapışabilen, esnek çıkartma şeklinde bir saat geliştirdi.
Bisiklet sürüyorsunuz ve saati kontrol etmeniz gerekti. Kolunuzdaki saate ya da cep telefonunuza bakmadan saati elinizin üzerine yapıştırdığınız bir çıkartma üzerinden okumak ister miydiniz? Çin’deki Nanjing Üniversitesi ve Lanzhou Teknik Üniversitesinden bilim insanları insan cildine yapışabilen, esnek çıkartma şeklinde bir saat geliştirdi.
Bu tür giyilebilir elektronik cihaz örneklerine birkaç yıl öncesine kadar ancak bilim kurgu filmlerinde tanık olabiliyorduk. Günümüzde ise giyebilir teknolojiler giderek yaygınlaşmaya ve bu cihazların özellikleri gelişmeye devam ediyor.
Kullanıcıların vücuduna giyilebildiği teknolojik cihazlar ile ilgili daha ayrıntılı bilgiye Giyilebilen Akıllı Teknolojiler yazımızdan ulaşabilirsiniz.
Sonuçları ACS Materials Letters dergisinde yayımlanan araştırmada bilim insanları elektrik etkisiyle ışık yayabilen bir ekran geliştirdi. Geçmişte bu amaçla geliştirilen cihazların çalışması için yüksek elektrik voltajına ihtiyaç duyuluyordu. Bu nedenle insanlarda kullanılması tehlikeliydi. Yeni geliştirilen cihaz ise düşük voltajda çalışabiliyor.
Yeni geliştirilen cihazda mikro ölçekteki ışık yayan parçacıklar dielektrik özellikte esnek bir malzemenin içine dağıtılarak yerleştirildi. Bu malzeme ise gümüş nanoteller arasına yerleştirildi.
Malzemeye elektrik alan uygulandığında dielektrik malzeme içindeki mikro ölçekteki parçacıklar ışık yaymaya başlıyor. Dielektrik malzemeler elektriği iletmez ancak bir elektrik alana yerleştirildiğinde içindeki artı ve eksi yükler birbirinden ayrılır. Yani malzeme kutuplu hâle gelir.
Araştırmacılar bu teknolojiyi kullanarak dört rakamlı bir kronometre ekranı geliştirdi. Geliştirilen ekran bir insan elinin üzerine yerleştirildi. Ekran iç mekânlarda görülebilecek parlaklıkta ışık yayabiliyor.
Düşük voltajda kullanılabilen ekranlar giyebilir elektronik cihazlarda, robotlarda ve insan-makine etkileşiminde kullanılan arayüzlerde yararlı olabilir.