Kütleçekimsel Merceklemeleri Analiz Eden Yapay Zekâ Uygulaması
Bir grup araştırmacı, bir tür yapay zekâ uygulaması geliştirerek kütleçekimsel merceklemelerle ilgili verileri geleneksel yöntemlerden 10 milyon kat daha hızlı analiz etmeyi başardı.
Bir grup araştırmacı, bir tür yapay zekâ uygulaması geliştirerek kütleçekimsel merceklemelerle ilgili verileri geleneksel yöntemlerden 10 milyon kat daha hızlı analiz etmeyi başardı. Dr. Yashar D. Hezaveh ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Nature’da yayımlandı.
Işığın güçlü kütleçekim alanlarından geçerken sapması uzak gökadaların olduğundan daha büyük görünmesine sebep olur. Kütleçekimsel mercekleme olarak adlandırılan bu olgu, evrendeki kütle dağılımı hakkında önemli bilgiler verir.
Kütleçekimsel mercekleme verileri analiz edilirken gözlemlerle elde edilen görüntüler bilgisayar benzetimleriyle elde edilen çok sayıda görüntüyle karşılaştırılır. Bugüne kadar bu analizler, konu hakkında uzman bilim insanları tarafından yapılıyor ve çok sayıda görüntünün karşılaştırılması haftalar hatta aylar sürüyordu. Yakın zamanlarda geliştirilen yapay zekâ uygulamasıyla aynı iş sadece birkaç saniyede yapılabiliyor. Üstelik dizüstü bilgisayarların, hatta cep telefonlarının kapasitesi bile uygulamayı çalıştırmak için yeterli.
Araştırmacılar, yapay zekâ uygulamasına analiz yapmayı öğretmek için, bilgisayar benzetimleriyle elde edilmiş yaklaşık yarım milyon kütleçekimsel mercekleme görüntüsünü bir gün içinde uygulamaya göstermiş. Öğrenme süreci tamamlandıktan sonra, uygulama kendisine gösterilen yeni görüntüleri kısa sürede analiz etmeye başlamış. Sonuçların doğruluğunun geleneksel yöntemlerinkine yakın olduğu belirtiliyor.