Malzeme Bilimi Deyince…
İlk insanların sivrilttiği taşlardan günümüzde kullanılan mikroçiplere kadar uzanan malzemeleri düşününce hepimiz hayretler içinde kalıyoruz.
İlk insanların sivrilttiği taşlardan günümüzde kullanılan mikroçiplere kadar uzanan malzemeleri düşününce hepimiz hayretler içinde kalıyoruz.
Her geçen gün çeşitliliği ve işlevselliği artan malzemeler, hayatımızı bir hayli kolaylaştırıyor, değil mi? Tekerleğin icadıyla medeniyet yolunda büyük bir adım atan insanoğlunun günümüzde yapabildikleri düşünüldüğünde bundan yıllar sonrasını hayal etmek çok zor.
İnsanoğlunun hep daha iyisini ve daha yenisini üretme arzusuyla taş, tunç gibi malzemelerle başlayan serüven bugün metaller, polimerler, seramikler ve bunların karışımlarından oluşan kompozit malzemelerin hayatımıza girmesiyle hızla devam ediyor.
Tarih boyunca üretilen malzemelerin hem özelliklerinin iyileştirilmesi hem de yeni ve farklı alternatiflerinin geliştirilmesi için yapılan araştırmalar “malzeme bilimi”nin çalışma alanlarından.
Malzeme bilimi, sentetik veya doğal malzemeleri kullanarak polimerlerin, metallerin ve seramik malzemelerin tasarlanması, üretilmesi ve bunların özelliklerinin çeşitli sanayi dallarındaki teknik ihtiyaçlara uyarlanması ile uğraşır.
Malzeme bilimi; fizik, kimya, biyoloji gibi temel bilimlerden beslenen ve biyomedikal mühendisliğinden uzay mühendisliğine kadar birçok farklı alanla yakından ilişkili olan disiplinler arası bir bilim.
Modern malzeme bilimi maden ve metalürji (metal ve alaşımlarla ilgilenen mühendislik dalı) mühendisliklerinden ortaya çıkmıştır. Metaller dışında cam, seramik, polimer gibi malzemelerin de çalışma alanına girdiği bu bilim dalı, malzemelerin mekanik, optik, elektronik, manyetik özelliklerinin yanı sıra fiziksel ve kimyasal içeriklerini de inceler. Malzeme biliminde hem malzemelerin işlevsellikleri geliştirilir hem de bunların üretime geçmesi için gerekli çalışmalar yapılır. Yanmaz kumaştan ısıya ve ışığa duyarlı akıllı camlara kadar çeşitli malzemelerin üretilmesini sağlayan bu bilim dalı sayesinde tenis raketi, yapay organ hatta uzay mekiği gibi pek çok farklı ürün bugün hayatımıza girmiş durumda.
Günümüzde mevcut sektörlerin birçoğunun malzeme ile doğrudan veya dolaylı olarak ilintili olması, bu alanda eğitim alan kişilere geniş iş olanakları sunuyor. Özellikle savunma, iletişim, sağlık, enerji, otomotiv sanayii gibi gelişen sektörlerin giderek artan ihtiyaçları üstün performanslı yeni malzemelerin geliştirilmesini zorunlu kılıyor. Bu yüzden malzeme bilimi bölümü son yıllarda dünyada ve ülkemizde birçok üniversitenin gözde bölümleri arasında yer almaya başladı.