Manyetik Balçık Robot Geliştirildi
Bir grup Çinli araştırmacı manyetik alan yardımıyla kontrol edilebilen ve çeşitli ortamlarda çalışabilen balçık robot geliştirdi.
Dış uyaranlara tepki veren minyatür robotların özellikle sağlık alanında çok yararlı olacağı düşünülüyor. Vücudun çeşitli bölgelerine ilaç göndermek, hücre nakli yapmak ya da vücuda mümkün olduğu kadar az müdahale ederek ameliyatlar gerçekleştirmek için kullanılabilecek bu robotları kontrol etmek için öne çıkan yöntemse manyetik alan kullanımı. Manyetik alan aracılığıyla minyatür robotlar güvenli, hassas ve hızlı bir biçimde kontrol edilebiliyor.
Bugüne kadar geliştirilen minyatür robotları iki ana grupta toplamak mümkün: yumuşak gövdeli robotlar ve akışkan bazlı minyatür robotlar. Yumuşak ve esnek maddelerin sert manyetik parçacıklarla karıştırılmasıyla üretilen yumuşak gövdeli robotlar çeşitli ortamlarda çalışabiliyor. Ancak yerine getirebilecekleri görevler gövde tasarımları tarafından sınırlandırılıyor. Her ne kadar yumuşak olsalar da esneklikleri sınırlı. Sıvı metalden ya da manyetik alana tepki veren çeşitli akışkanlardan (ferro sıvı) üretilen akışkan bazlı minyatür robotlarsa çok daha esnek. Böylece en dar yerlerden bile geçebiliyorlar. Önemli dezavantajlarından biri ise her ortamda çalışamamaları. Örneğin yağ bazlı ferro sıvılardan üretilen robotlar ancak suyla çevrili hidrofilik (suyu seven) yüzeylerde çalışabiliyor. Hidrofobik (suyu sevmeyen) ortamlara girdiklerinde ise robot parçalanarak ortama dağılıyor. Benzer biçimde sıvı metalden üretilen robotların çalışabilmesi içinse asidik ya da bazik çözeltiler gerekiyor. Aksi takdirde robotlar, üzerinde bulundukları yüzeye yapışıyor.
Mengmeng Sun ve arkadaşları, Advanced Functional Materials’ta yayımladıkları çalışmada, yumuşak ve akışkan bazlı robotların iyi taraflarını bir araya getiren yeni bir minyatür robot geliştirdiklerini açıkladılar. Manyetik NdFeB parçacıklarından, borakstan ve polivinil alkolden üretilen balçık robotun hareketleri manyetik alan yardımıyla kontrol edilebiliyor.
Geliştirilen robotun 1,5 mm çapındaki dar geçitlerden geçebildiği ve cam, metal, kâğıt, silikon, plastik gibi çeşitli yüzeylerde çalışabildiği belirtiliyor. Manyetik balçık robotun önemli özelliklerinden biri de parçalandığında herhangi bir dış müdahale gerekmeksizin kendiliğinden bir araya gelebilmesi.
Araştırmacılar tarafından çekilen çeşitli videolarda balçık robotun uzayabildiği, yayılabildiği, kıvrılabildiği ve nesneleri yakalayabildiği görülüyor.