Mars’ta Oksijen Üretimi
Bir buçuk seneden beri Mars’ta oksijen üretmek için yapılan tüm testlerin başarılı olduğu açıklandı.
RAMON ANDRADE 3DCIENCIA / SCIENCE PHOTO LIBRARY
Geçtiğimiz sene Mars’ın yüzeyine iniş yapan Perseverance uzay aracı, içerisinde kısaca MOXIE olarak adlandırılan ve oksijen üretmek için tasarlanan bir cihaz da taşıyordu. Yakın zamanlarda Science Advances’ta yayımlanan bir makalede, cihazın 1,5 yıl içinde farklı mevsimlerde ve saatlerde yedi kez test edildiği ve tüm testlerin başarılı olduğu açıklandı.
MOXIE, bir saat içinde, Mars atmosferindeki karbondioksitten yaklaşık 6 gram oksijen üretebiliyor. Bu değer yeryüzündeki ortalama büyüklükte bir ağacın üretimine karşılık geliyor.
MOXIE, Perseverance aracının içine sığabilmesi için özellikle küçük boyutlarda üretilmiş. Oksijen üretmeye başlamadan önce birkaç saat boyunca ısınması gereken cihaz ancak kısa süreler boyunca çalışabiliyor. Cihazın farklı mevsimlerde ve günün farklı saatlerinde yapılan testleri başarıyla geçmesi, durmaksızın çalışabilecek daha büyük ölçekli sistemlerin de Mars’ta oksijen üretebileceğini gösteriyor.
MOXIE’nin Mars’ta başarıyla oksijen üretmesi, uzay görevleri açısından “yerinde kaynak kullanımının” ilk örneği. Gelecekteki muhtemel insanlı Mars görevleri sırasında astronotların ihtiyacı olan oksijen, MOXIE benzeri bir sistemle üretilebilir. Hatta bu sistem astronotların Dünya’ya dönmesi için kullanılacak roketlere de oksijen sağlayabilir. Birkaç yüz ağacınkine denk bir hızda oksijen üretecek bir sistemin geliştirilebileceği ve insanlı bir Mars görevine hazırlık yapmak amacıyla önceden Mars’a gönderilebileceği düşünülüyor.