Maya Medeniyetinin Sırrı Büyük Mavi Çukur’da Saklı
Rice Üniversitesi'nden Andre Droxler ve arkadaşlarının yaptıkları bir araştırma, Mayaların tarih sahnesinden silinmesinde kuraklığın önemli bir rol oynadığı görüşünü destekliyor.
Rice Üniversitesi'nden Andre Droxler ve arkadaşlarının geçtiğimiz yıl Nature dergisinde yayımladıkları bir araştırma, Mayaların tarih sahnesinden silinmesinde kuraklığın önemli bir rol oynadığı görüşünü destekliyor.
Özellikle son yıllarda Maya medeniyetinin yok oluşunu kuraklıkla ilişkilendiren bazı çalışmalar gerçekleştirilmişti. Ancak bu çalışmalar yalnızca sınırlı bir alanda yapıldığı için bilim insanlarının tahmin yürütmesine yetecek kadar veri bulunmuyordu. Son araştırmada ise Belize yakınlarındaki Büyük Mavi Çukur’un pek çok yerinde sondaj yapılarak veri toplandı. Çıkarılan sondaj örneklerinde tortul katmanların mineral içeriği incelendi. Yüzlerce yıl boyunca üst üste biriken bu katmanlar sayesinde Mayaların yok olma sürecinde meydana gelen iklim değişikliklerinin kronolojik kaydı elde edilmiş oldu. Bu kayıtlara göre MS 800 - MS 1000 yılları arasındaki her on yılda Mayaların yaşadığı bölgede yalnızca bir ya da iki şiddetli fırtına meydana geldi. Fırtınaların yol açtığı kuraklık Mayaların bugün Meksika olarak bilinen bölgeye göç etmesine neden oldu. Ancak bu göçün hemen ardından yaşanan Küçük Buzul Çağı yeni yerleşim bölgesinde de bir kuraklık dönemi başlattı. Bilim insanları Maya medeniyetinin zorlu geçen bu kuraklık döneminin yol açtığı kıtlık ve iç savaşlar nedeniyle yok olduğunu düşünüyor.
MS 300 – MS 700 yılları arasında en görkemli dönemini yaşayan, mimarlık ve astronomi alanında gelişmiş Maya medeniyeti MS 800 yılından sonra yavaş yavaş yok olmaya başladı. Araştırma, bu yok oluşun nedenlerinin belirlenmesi açısından önemli bir gelişme.