Messenger Uzay Aracı Merkür’ün Yüzeyine Çarparak Görevini Tamamladı
Messenger uzay aracı, 30 Nisan’da saatte yaklaşık 14 bin kilometre hızla Merkür’ün yüzeyine çarparak görevini tamamladı.
Güneş’e en yakın gezegen olan Merkür’ün oluşumu ve sonrasında geçirdiği değişimler hakkında önemli bilgiler toplayan Messenger uzay aracı, 30 Nisan’da saatte yaklaşık 14 bin kilometre hızla Merkür’ün yüzeyine çarparak görevini tamamladı.
2004 yılında fırlatılan Messenger uzay aracı 2011’de Merkür’ün yörüngesine girerek görevine başlamıştı. Messenger bilim insanlarına Merkür’ün manyetik alanı, oluşumunun ilk aşamaları ve yüzeyindeki volkanik etkinlikler hakkında önemli bilgiler sağladı.
Merkür’ün manyetik alanının kuzey ve güney yarımkürelerinde simetrik olarak dağılmadığı, yüzeyinin büyük bölümünün volkanik etkinlikler nedeniyle oluşan maddelerle kaplı olduğu, yüzeyinin sıcaklığı 400 santigrat dereceyi aşabilmesine rağmen kutuplarında buzulların bulunduğu gibi bilgiler Messenger görevi sayesinde elde edildi.
NASA / Messenger’ın çektiği son görüntü
Başlangıçta planlanan hedeflerini 2012’de tamamlayan Messenger’ın görev süresi daha önce iki kere uzatılmıştı. Messenger’ın Merkür’ün yüzeyinde yaklaşık 15 metre genişliğinde bir çukur açtığı düşünülüyor.