Nanobilimde Yeni Bir Evre: İki Boyutlu Malzemeler
Nanobilim ve yoğun madde fiziği alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle 2016 TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Oğuz Gülseren ile araştırmaları üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.
Nanobilim ve yoğun madde fiziği alanında yaptığı çalışmalar nedeniyle 2016 TÜBİTAK Bilim Ödülü’ne layık görülen Prof. Dr. Oğuz Gülseren ile Nanoscale dergisinde yayımlanan makalesine dair bir söyleşi gerçekleştirdik. Prof. Dr. Oğuz Gülseren söyleşide, bilimsel araştırma yapma konusunda motivasyon kaynaklarından, son yıllardaki araştırmalarından ve iki boyutlu malzemelerden bahsediyor. Grafitten grafenin üretilmesi ile bilim dünyasının odağına yerleşen iki boyutlu malzemelerin neden çığır açıcı bir gelişme olduğunu anlatan Prof. Dr. Gülseren, karbon atomlarının tek katmanda bal peteği şeklinde dizildiği grafeni elde eden Andre Geim ve Konstantin Novoselov’a 2010’da Nobel Fizik Ödülü’nün verilmesinin de bu çalışmanın önemini gösterdiğini belirtiyor. O zamandan beri farklı elementlerle başka iki boyutlu malzemelerin üretilmesi ve bunların günlük hayatımızdaki uygulamalarının nasıl iyileştireceğine yönelik bilimsel araştırmalar devam ediyor.
Prof. Dr. Oğuz Gülseren ve çalışma arkadaşları yayımladıkları makalede, periyodik tabloda, 5A grubundaki elementlerden ürettikleri iki boyutlu malzemelerin termoelektrik özellikleri ile ilgili yaptıkları araştırma ve deneylerin sonuçlarını yazdı. Söyleşide bu çalışma ile ilgili detayları da paylaşan Prof. Dr. Gülseren hem söz konusu makale özelinde hem de genel anlamda bilim dünyasındaki disiplinler arası iş birliklerinin öneminden söz ediyor. Eğitim hayatını Türkiye’de tamamlayan Prof. Dr. Gülseren, özellikle nanobilim ve nanoteknoloji gibi yeni çalışma alanlarında ülkemizin de en az diğer ülkeler kadar gelişmiş olduğunu vurgulayarak gençlere kariyer tavsiyelerinde bulunuyor.