Neden Yaşlandıkça Kilo Alırız?
İsveç’teki Karolinska Enstitüsünde yapılan bilimsel çalışmalar, insanların çoğunun yaşlandıkça kilo almasının sebebini ortaya çıkardı. Prof. Dr. Peter Arner ve arkadaşlarının Nature Medicine’de yayımladıkları sonuçlara göre yağ hücrelerindeki lipit döngüsü (yağların yakılma ve depolanma hızı) yaşlandıkça yavaşlıyor ve böylece daha kolay kilo alınıyor.
Vücut yağı olarak adlandırılan gevşek bağ doku, büyük oranda yağ hücresi olarak adlandırılan, enerjiyi yağ olarak depolayan hücrelerden oluşur. Araştırmacılar, 10 erkek ve 44 kadından oluşan bir gruptaki insanların yağ hücrelerinde yaşanan değişimleri ortalama 13 yıl boyunca takip ettiklerinde, kilo almalarından ya da kaybetmelerinden bağımsız olarak tüm deneklerdeki lipit döngüsünün giderek yavaşladığını tespit etmişler. Bu durum yaşlandıkça daha fazla kalori almayan ya da daha az egzersiz yapmayan insanların bile giderek kilo almasıyla sonuçlanıyor. Yaşlandıkça kilo almamak ise ancak kalori alımını azaltmakla mümkün oluyor.
Araştırmacılar kilo kaybetmek için operasyon geçirmiş 41 kadını operasyondan sonraki yedi yıl boyunca takip etmiş ve lipit döngüsünün vücut ağırlığını nasıl etkilediğini de incelemişler. Sonuçlar, sadece ameliyattan önce düşük lipit döngüsüne sahip olup daha sonra lipit döngüsü hızlananların kilo kaybetmeyi başarabildiğini gösteriyor.
Prof. Dr. Arner, elde edilen sonuçların yaşlandıkça vücut ağırlığını düzenleyen etkenlerin, diğer tüm etkenlerden bağımsız olarak, yağ dokusundaki süreçler olduğunu gösterdiğini belirtiyor.
Geçmişte yapılan çalışmalar, lipit döngüsünü hızlandırmanın bir yolunun daha fazla egzersiz yapmak olduğunu göstermişti. Yapılan son çalışma da bu durumu destekliyor ve daha iyi sonuç almak için kilo kaybı ameliyatlarından sonra daha fazla egzersiz yapılması gerektiğini gösteriyor.