Nesli Tükendiği Düşünülen Anadolu Parsı Fotokapana Yakalandı
En son 1974 yılında görülen Anadolu parsı, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde fotokapana yakalandı.
Anadolu leoparı ya da Anadolu panteri olarak da bilinen Anadolu parsı, en son 1974 yılında ülkemizde görülmüştü. Yıllar sonra ise ilk kez yaşam ortamına yerleştirilen ve fotokapan olarak isimlendirilen özel fotoğraf makinesi tarafından fotoğrafı çekildi.
Boyları 1,5 m, kuyrukları ise 1 m uzunluğa erişebilen Anadolu parsları, kedigiller ailesine ait canlılardır. Uzun kuyrukları, onları diğer yırtıcılardan ayıran en önemli özelliklerinden biridir. Kırmızı sarımsı bir zemine sahip, hayli canlı ve parlak postlarının üzerinde siyah benekler bulunur.
Son derece güçlü kasları olan Anadolu parslarının kütleleri 40 kg-90 kg arasında değişir. Buna rağmen çok çeviktirler; ağaçlara kolayca tırmanabilir, 6 m uzağa ve 3 m yüksekliğe sıçrayabilirler. Türkiye’de genellikle yaban keçisi, yaban domuzu ve geyik gibi canlılarla beslenirler.
Deniz seviyesinden 2.500 m yükseklikte saklanacak bitki örtüsünün bulunduğu yerlerde ve seyrek ormanlık arazilerde yaşarlar. Türkiye’de uzun bir süredir canlı olarak görülmeyen Anadolu parsına Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde rastlandı. Yapılan araştırmalar Anadolu parsının geçmişte Batı Anadolu’da yaygın şekilde bulunduğunu gösterse de avlanma ya da canlı tutsak edilme gibi sebepler yüzünden günümüzde nesillerinin tükendiği düşünülüyordu. Yapılan bu keşif, Anadolu parsının ülkemizde varlığını hâlâ koruduğunu gösteriyor.
Kaynaklar:
- Karataş, A., Bulut, Ş. ve Akbaba, B., Camera trap records confirm the survival of the Leopard (Panthera pardus L., 1758) in eastern Turkey (Mammalia: Felidae), Zoology in the Middle East, Cilt 67, Sayı 3, s.198-205, 2021.
- https://www.tramem.org/memeliler/?fsx=2fsdl17@d&tur=Pars