Obezite ile Mücadelede Nanoteknoloji
Proceedings of the National Academy of Sciences dergisinde yayımlanan yeni bir çalışmada obezite ile mücadelede kullanılabilecek ilaçları doğrudan yağ hücrelerine ileten nanoparçacıklar geliştirildi.
Massachusetts Teknoloji Enstitüsü ve Harvard Üniversitesi’nden bilim insanlarının da aralarında bulunduğu araştırmacılar tarafından gerçekleştirilen çalışmada daha önce aynı grubun geliştirdiği bir ilaç kullanıldı. Bu ilaç, ihtiyaç fazlası enerjiyi trigliserit halinde depolayan beyaz yağ dokularının enerji harcayan kahverengi yağ dokularına çevrilmesini ve yağ dokularında yeni kan damarları oluşmasını destekleyerek kilo kaybına yardımcı oluyor. Ancak, yağ hücreleri üzerinde hayli etkin olan bu ilaç vücuttaki farklı hücrelere de ulaştığı için hastalarda ciddi yan etkilere sebep olabilecek riskler taşıyor.
Araştırmacıların geliştirdiği yeni nanoparçacıklar ise obezite ile mücadelede kullanılabilecek ilaçların doğrudan yağ dokularına iletilmesini sağlıyor. Polimer bazlı bu nanoparçacıklar ilaçları iç bölümdeki hidrofobik bölümde taşırken dış yüzeylerinde yer alan polimerler yardımıyla ilacı yağ hücrelerine iletebiliyorlar. Öncelikli olarak ağır bir diyetle obez hale getirilen fareler üzerinde denenen nanoparçacıklarla elde edilen sonuçlar umut vadediyor. Buna göre, 25 gün boyunca bu yöntemle ilaç verilen fareler bu süre sonunda vücut ağırlıklarının yaklaşık %10’unu kaybederken ilaçların neden olduğu herhangi bir yan etki de görülmedi.
Kanser ve benzeri hastalıklarda kullanılan ilaç iletim yöntemlerinin obezite tedavisinde kullanılabilmesi amacıyla gerçekleştirilen bu çalışma, her geçen gün daha riskli bir hastalık haline gelen obezite ile mücadelede önemli bir adım olabilir.