Okyanusun Dibindeki Gaz Baloncukları
Yerbilimciler Amerika’nın North Caroline ve Massachusetts eyaletleri arasındaki Atlas Okyanusu kıyı şeridinde bulunan 570 farklı yerde metan gazı sızıntısı olduğunu tespit etti.
Yerkabuğunun kıvrılması, kırılması, çökmesi veya geniş alanlı olarak yükselip kabarması gibi yoğun tektonik faaliyetlerin gerçekleştiği bölgelerde ya da derin ham petrol yataklarının bulunduğu alanlarda metan gazı okyanus tabanından yukarıya doğru çıkış gösterebilir. Diğer bölgelerde bu tür gaz sızıntılarına genelde rastlanmaz. Yerbilimciler Amerika’nın North Caroline ve Massachusetts eyaletleri arasındaki Atlas Okyanusu kıyı şeridinde bulunan 570 farklı yerde metan gazı sızıntısı olduğunu tespit etti. Gazın okyanus tabanından çıkış yaptığı bu gaz sütunlarının bazılarının yaşının 1000 yıldan fazla olduğu tahmin ediliyor. İşin ilginç tarafı, kıtasal kabuğun derin okyanus ile birleştiği bu kıyı şeridinde tektonik oluşumların bulunmadığı da biliniyor.
Tespit edilen yerlerden yaklaşık 40 tanesindeki gaz sızıntısının kaynağının derinlerdeki metan gazı rezervuarları olduğu belirtiliyor. Gaz, katmanlar arasındaki çatlaklardan yukarıya doğru hareket ederek okyanus tabanından suya karışıyor.
Ancak metan gazı sızıntı alanlarının çoğunun yüzeyden yaklaşık 244-610 metre derinlikte olduğu ve kaynağının deniz tabanına yakın tortularda bulunan hidratlar (su ile başka bir maddenin karışmasından meydana gelen bileşikler) ile birlikte sıkışıp kalan mikroorganizmalar olduğu bildiriliyor. Çünkü nispeten sığ bölgelerdeki hidrat bileşikleri en ufak sıcaklık değişiminden kolayca etkilendikleri için metan gazını serbest bırakıyor.
Uzmanlar tektonik olmayan bu tür bölgelerin özellikle iklim değişikliği, metan salımı ve okyanusların asitleşmesi arasındaki ilişkileri araştırmak için çok elverişli noktalar olduğunu vurguluyor.