Origami ile Küp Uydu Yapalım
Yeni origami etkinliğimizde kâğıttan küp uydu yapıyoruz.
Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Grizu-263A Uzay Takımı tarafından geliştirilen ve ülkemizde üretilen ilk cep uydu olan Grizu-263A uzaya gönderilmeye hazırlanıyor. 5 cm x 5 cm x 5 cm boyutlara sahip, küp şeklindeki bu uydunun SpaceX firmasının Falcon 9 roketi ile uzaya fırlatılması planlanıyor. Grizu-263A, yerin yüzeyinden 525 kilometre yükseklikteki Alçak Dünya Yörüngesi’nde hareket edecek. Uydunun yaklaşık bir yıl boyunca aktif olarak çalışması, dört yıl boyunca da yörüngede kalması planlanıyor. Grizu-263A’nın üzerinde, uyduya enerji sağlamak amacıyla yerleştirilen güneş panelleri de bulunuyor.
Küp uydu fikri ilk defa Kaliforniya Politeknik Eyalet Üniversitesinden Jordi Puig-Suari ve Stanford Üniversitesinden Bob Twiggs tarafından ortaya atıldı. “Çalışan bir uydunun boyutları en fazla ne kadar küçük olabilir?” sorusu üzerine araştırmalar yürüten bu iki bilim insanı, en fazla 10 cm x 10 cm x 11,35 cm boyutlarında, kullanılabilir hacmi 1 litre ve kütlesi 1,33 kg olan uydu tasarımlarını standart CubeSat (küp uydu) olarak tanımladı. Bu minyatür uyduların uzaya gönderilmesi, diğer uydulara göre çok daha az maliyetli. Ancak küçük, hafif ve düşük maliyetli küp uyduların sahip oldukları özellikler ve kullanım süreleri normal uydulara göre sınırlı. Bu yüzden küp uydu çalışmaları genellikle öğrencilerin uydu tasarlama süreçlerini deneyimlemesini sağlamak amacıyla üniversiteler ve araştırma merkezleri tarafından teşvik ediliyor.
Katlanarak açılan güneş panellerine sahip bir küp uydu tasarımı
Biz de yeni origami etkinliğimizde kâğıttan küp uydu yapıyoruz. Bunun için Origami ile Kâğıttan Balon Yapımı etkinliğimizde kâğıda yaklaşık dikdörtgenler prizması şeklini verdiğimiz yöntemi biraz değiştirerek şeklin küpe benzemesini sağladık. Ardından uyduların üzerinde bulunan çeşitli aygıtları temsil etmesi için düğmeler, alıcı ve verici antenleri temsil etmesi için de toplu iğneler kullandık. Siz de kâğıttan uydunuz için kendi tasarımınızı oluşturabilirsiniz. Dilerseniz tasarımınıza sabit güneş panellerini temsil eden koyu renkli etiketler yapıştırabilir ya da Uzay Araçları İçin Origamiden Güneş Paneli Tasarlıyoruz etkinliğimizdeki gibi hareketli güneş panelleri ekleyebilirsiniz.
Kaynaklar: