Otizmli Bireylerin Farklı Yüzleri
Otizmli çocuklar otizmli olmayan yaşıtlarına göre nasıl farklılıklar gösteriyor, onlardan nasıl ayırt ediliyorlar?
Otizmli çocuklar otizmli olmayan yaşıtlarına göre nasıl farklılıklar gösteriyor, onlardan nasıl ayırt ediliyorlar? Göz teması kurmama, seslenildiğinde dönüp bakmama, konuşmada, iletişim kurmada ve sosyalleşmede zorluk çekme, bazı hareketleri sürekli tekrarlama gibi gözlemlenebilen sosyal davranış bozukluklarının yanı sıra yüzlerindeki bazı fiziksel özelliklerin de otizmli çocukları, normal gelişen diğer çocuklardan farklı kıldığını biliyor muydunuz?
İnsanlarda yüz ve beyin gelişimi birbirlerini etkileyecek şekilde eş zamanlı gerçekleşiyor. Bu gelişim süreci anne karnında başlayarak gençlik dönemine kadar devam ediyor. Missouri Üniversitesi’nden araştırmacılar otizmli çocuklar ile normal gelişen çocukların yüz özelliklerini ve şekillerini karşılaştırdıkları çalışmada iki grup arasında çok belirgin farklılıklar olduğunu belirlemiş. Çalışmaya göre otizm yaygın gelişimsel bozukluk spektrumlu çocuklarda genellikle aşağıdaki yüz özellikleri görülüyor:
- Yüzün üst kısmının daha geniş olması, özellikle fark edilen büyük ve iri gözler
- Yüzün orta kısmının, özellikle yanakların ve burnun daha kısa ve basık olması
- Dudakların ve özellikle üst dudağın ortasındaki ve burnun altındaki oluğun daha geniş olması
Bu özelliklerin bazılarının hemen göze çarpmadığını belirten araştırmacılar, bu ince farklılıkların araştırmaya dâhil edilen her çocuğun baş ve yüz görüntülerinin üç boyutlu kamera sistemi ile kaydedilmesi ve incelenmesi sonucu ortaya çıktığını söylüyor. Çalışmada yaşları 8-12 arasında değişen 64 otizmli çocuk ve 41 normal gelişen erkek çocuk incelenmiş. Kamera sistemi ile her bir çocuğun baş bölgesi üç boyutlu olarak görüntülenmiş. Her çocuğun yüzünde 17 nokta belirlenerek bu noktaların koordinatları haritalanmış. Araştırmayı yürüten ekip bu 17 noktayı kullanarak her bir yüzün detaylı geometrisini hesaplamış. Sonuçta otizmli ve normal gelişen çocukların yüz şekillerinde önemli farklılıklar olduğu belirlenmiş
Otizme özgü yüz özelliklerinin oluşmaya başladığı zamanın tam olarak tespit edilmesinin, otizme neden olan genetik ve/veya çevresel faktörlerin tanımlanmasına yardımcı olacağı düşünülüyor. Günümüzde hâlâ otizmin genetik ya da çevresel faktörler neticesinde oluşup oluşmadığının kesin olarak bilinmediğini belirten uzmanlar, bu yeni bilginin otizmin başlangıcı hakkında önemli ipuçları verebileceğini savunuyor.