Paris İklim Konferansı’nın Ardından
Küresel ısınmanın ve sebep olduğu iklim değişikliklerinin önüne geçmek için atılması gereken adımları belirlemek amacıyla toplanan Paris İklim Konferansı sona erdi.
Küresel ısınmanın ve sebep olduğu iklim değişikliklerinin önüne geçmek için atılması gereken adımları belirlemek amacıyla toplanan Paris İklim Konferansı sona erdi. 195 ülkenin temsilcilerinin üzerinde anlaştığı plan 12 Aralık’ta açıklandı. On iki sayfalık metin ve eklerden oluşan antlaşma metninde yer alan önlemler, Dünya’nın ortalama sıcaklığının Sanayi Devrimi öncesindekinin 2°C üzerine çıkmasını engellemeyi amaçlıyor.
Paris İklim Konferansı’nda, 2°C hedefine ulaşılabilmesi için 2050 yılına gelindiğinde sera gazları salımının 2010 yılına göre %40-70 oranında azalmış olması gerektiği sonucuna varıldı. Isınmanın 1,5°C ile sınırlı kalması içinse bu oranın %70-95’e kadar çıkması gerektiği belirtiliyor.
Paris İklim Konferansı antlaşma metninde sera gazları salımını azaltmak için fosil yakıtların yerini güneş enerjisi, rüzgâr enerjisi ve diğer temiz enerji kaynaklarının almasını hızlandırmaya yönelik maddeler var. Bu maddelerin hem devletleri hem de sanayi kuruluşlarını temiz enerji kullanmaya özendirmesi bekleniyor.
Antlaşma metnine imza atan ülkelerin taahhütlerini ne ölçüde yerine getirdiklerinin takip edilebilmesi amacıyla sera gazları salımının ölçülmesi, raporlanması ve doğrulanması için bir sistem oluşturuldu. Çok küçük ülkeler hariç tüm ülkeler sera gazı salımları hakkında her iki yılda bir rapor vermek zorunda ve antlaşma bağımsız teknik incelemeye de izin veriyor.