Prof. Dr. Berahitdin Albayrak Anısına
Bilim dünyasına ve TÜBİTAK popüler bilim dergilerine büyük katkıları olan Prof. Dr. Berahitdin Albayrak’ın Bilim Genç’te yayınlanan yazılarını sizler için bir araya getirdik.
Dergimizin 31 Aralık 2017 tarihinden beri Yayın Danışma Kurulu Üyeliğini yürüten, Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü Başkanı, Ankara Üniversitesi eski rektör yardımcısı ve Ankara Üniversitesi Kreiken Rasathanesi eski müdürü Prof. Dr. Berahitdin Albayrak’ı 13 Aralık 2018 Perşembe günü Ankara’da meydana gelen tren kazasında kaybettik. Prof. Dr. Berahitdin Albayrak, Konya Bilim Merkezi’nde gerçekleştirilmesi planlanan TÜBİTAK Bilim Genç Kafe etkinliği için Konya’ya gitmek üzere trende bulunuyordu. Bilim dünyasına ve TÜBİTAK popüler bilim dergilerine büyük katkıları olan Hocamızın Bilim Genç’te yayınlanan yazılarını sizler için bir araya getirdik.
Prof. Dr. Berahitdin Albayrak Kimdir?
Lisans eğitimini Ankara Üniversitesi Fen Fakültesi Astronomi ve Uzay Bilimleri Bölümü’nde 1990 yılında tamamlayan Berahitdin Albayrak, yüksek lisans ve doktora derecelerini de aynı bölümden sırasıyla 1994 ve 1999 yıllarında aldı. TÜBİTAK Bütünleştirilmiş Doktora Bursu kapsamında, 1997-1998 yıllarında doktora tez çalışmaları için The Military College of South Carolina’nın Fizik Bölümü’nde bulundu. Albayrak’ın ilk yazar olarak yer aldığı “A Spectroscopic Atlas of Deneb (A2 lae) ll 3826-5212” başlıklı makale, Astronomy and Astrophysics isimli üst düzey saygınlıktaki uluslararası akademik dergide kapak konusu seçildi.
2002’de hem Ankara Üniversitesi Onur Belgesi hem de Fen Bilimleri Teşvik Ödülü’nü alan Prof. Dr. Berahitdin Albayrak aynı yıl içinde Türkiye Bilimler Akademisi (TÜBA) Seçkin Genç Bilimci Ödülü’ne ve Prof. Dr. Nüzhet Gökdoğan Astrofizik Bilim Ödülü’ne de layık görüldü. Ankara Üniversitesi Fen Bilimleri Teşvik Ödülü’nü 2004 yılında yeniden alan Prof. Dr. Albayrak’ın saygın dergilerde yayınlanmış çok sayıda makalesi, ulusal ve uluslararası toplantılarda sunulmuş pek çok bildirisi ve posteri bulunuyor.
Albayrak’ın araştırma alanları arasında, yıldızaltı cisimler (kahverengi cüceler), küçük kütleli yıldızlar, bünyesel değişen (RR Lyrae, Delta Scuti türü) yıldızlar, örten değişen çift yıldızların fotometrik analizinin yanı sıra erken tayf türü (cüce ve süperdev) yıldızların tayfsal analizi var.