Ryugu Asteroidinden Alınan Örnekler Dünya’ya Ulaştı
Ryugu asteroidinden örnekler taşıyan bir kapsül 6 Aralık’ta Avustralya’nın güneyindeki bir bölgeye indi.
Asteroitten örnekleri taşıyan kapsülün alçalırken atmosferde bıraktığı iz. Kapsül, yanarak yok olmasını engelleyen özel ısı kalkanıyla donatılmıştı.
Japonya Uzay Ajansı (JAXA) tarafından 2014’ün sonlarında uzaya fırlatılan Hayabusa 2 aracı, Haziran 2018’te Ryugu asteroidine ulaşmış ve 1,5 yıl boyunca asteroidi gözlemledikten sonra topladığı örneklerle birlikte Dünya’ya doğru yola çıkmıştı. Hayabusa 2, Avustralya yerel zamanıyla, 6 Aralık'ta Dünya’ya ulaştı ve örnekleri taşıyan kapsülü 220 kilometre yükseklikte serbest bıraktı. Güneş doğmadan az önce yeryüzüne düşen kapsül birkaç saat içinde bulunduğu yerden alındı ve Japonya’ya götürüldü.
Asteroitten örnekler taşıyan kapsül Avustralya’nın güneyindeki bir bölgeye indi.
Hayabusa 2, iki ayrı örnek taşıyordu. Bu örneklerin biri gök taşının yüzeyinden, diğeri ise uzay aracının gök taşının yüzeyini patlatarak oluşturduğu yapay kraterin içinden alınmıştı.
Ryugu, Güneş sisteminin erken dönemlerinde oluştuğu düşünülen, karbon bakımından zengin bir asteroit. Hayabusa 2’nin Dünya’ya getirdiği örneklerin incelenmesiyle Güneş sisteminin oluşumu ve gelişimi hakkında önemli bilgiler edinileceği düşünülüyor. JAXA, Dünya’ya getirilen örnekleri dünya genelindeki altı ayrı araştırma grubuna dağıtmayı planlıyor.
Hayabusa 2, bir gök taşından örnekler alıp Dünya’ya getirmek amacıyla hayata geçirilmiş ilk proje değil. Yine JAXA tarafından 2003’te uzaya gönderilen Hayabusa aracı da Itokawa asteroidinden aldığı örneklerle beraber 2010’da Dünya’ya dönmüştü. NASA’ya ait OSIRIS-REx aracı da yakın zamanlarda Bennu asteroidinden örnekler alıp Dünya’ya doğru yola çıktı.