Satranç - Şubat 2020
Satranç köşesinde bu ay Ocak 2020 probleminin çözümüne ve Şubat 2020 problemine yer veriyoruz.
Sevgili gençler,
Önce ocak ayında sorduğumuz problemin çözümüne bakalım:
Çözüm:
Hatırlarsanız önceki yazımızda size Brunner-Turton ikilemesini bir örnekle tanıtmıştık. Bu problemde de beyaz 1. Kg6 2. Kff6 ile Brunner-Turton ikilemesi gerçekleştiriyor.
Sıra bu ayki örneğimizde:
Beyaz oynar, üç hamlede mat eder.
Çözüm:
Burada da bir ikileme gördük. Peki, beyaz aynı manevranın benzerini 1. Fd1 ve 2.Fc2 ile yapamaz mıydı? Burada da 3. Vg6/h7 mat önlenemez gibi görünüyor. Aradaki fark ne? Beyaz kendi taşlarına manevra yaptırırken elbette siyah da boş durmayacak. 1. Fd1 e2! 2. Fc2 e1=V+! ve siyah şah çekerek vezir çıktığından üç hamlede mat tamamlanamaz. Yukarıdaki çözümde ise e4 karesine gelen fil siyahın “e” dikeyi üzerinden şah çekmesini önlüyor. Yani koruyucu (profilaktik) bir hamle.
Buradaki ikilemenin de farklı bir yönü var. Önce kuvvetli olan taş rakip şaha yaklaşacak şekilde kritik bir karenin (e4) ötesine geçiyor. Zayıf olan taş (fil) ikinci hamlede kuvvetli taşın arkasına yerleşiyor. İşte ikilemenin bu çeşidine de “Zepler ikilemesi” deniyor. Hatırlarsanız, Turton ikilemesinde ilk hamlede kritik karenin ötesine geçen taş daha zayıf olandı.
Bakalım aşağıdaki problemi çözebilecek misiniz? Bir ay sonra görüşmek üzere…
Beyaz oynar, üç hamlede mat eder.
Çözümünüzü göndermek için tıklayın.