logo
Menü
Giriş yap Üye ol
  • Anasayfa Anasayfa
Popüler Bilim

Popüler Bilim

Soru - Cevap

Soru - Cevap

Tasarla ve Yap

Tasarla ve Yap

Deneyler

Deneyler

Bilim Genç TV

Bilim Genç TV

Gökbilim

Gökbilim

Yeryüzü

Yeryüzü

Sesli Yayın

Sesli Yayın

Bilim Çizgi

Bilim Çizgi

Periyodik Tablo

Periyodik Tablo

Yeryüzü

Bunu Biliyor muydunuz?

Yarışmalar

Yarışmalar

  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

logo
Arama
Giriş yap
  • Popüler Bilim Popüler Bilim
  • Soru - Cevap Soru - Cevap
  • Tasarla ve Yap Tasarla ve Yap
  • Deneyler Deneyler
  • Bilim Genç TV Bilim Genç TV
  • Yarışmalar Yarışmalar
  • Gökbilim Gökbilim
  • Yeryüzü Yeryüzü
  • Sesli Yayın Sesli Yayın
  • Bilim Çizgi Bilim Çizgi
  • Bunu Biliyor muydunuz? Bunu Biliyor muydunuz?
  • Periyodik Tablo Periyodik Tablo
  • Popüler Bilim Bilim Genç' i Tanıyın
    • - Bilim Genç Hakkında
    • - Ekibimiz
    • - İçerik Kullanım Şartları
    • - İletişim
  • Bilim Genç TÜBİTAK’ın dijital ortamda ücretsiz popüler bilim yayınıdır.

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: Yeryüzünde Depremler Oluyor Peki Yıldızlarda?

Soğan Doğrarken Gözler Neden Yanar, Nasıl Önlenir?

Ay’a Gitmek Neden Önemli?

Ayın Şifrebilim Sorusu – Haziran 2025

Ayın Şifrebilim Sorusunun Cevabı – Mayıs 2025

Satranç Haziran 2025

Alerjik Rinit ve Bahar Alerjisi Belirtileri, Tedavi Yolları


Şekerli ve Yağlı Besinler, Bakterileriniz ve Beyniniz

Dr. Özlem Ak İkinci
10/08/2015

Oregon Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre çok yağlı ve çok şekerli besinler tüketmek bağırsak bakterilerinde değişikliğe neden oluyor.

Şekerli ve Yağlı Besinler, Bakterileriniz ve Beyniniz

Oregon Eyalet Üniversitesi’nde yapılan bir çalışmaya göre çok yağlı ve çok şekerli besinler tüketmek, normal beslenme şekliyle karşılaştırıldığında, bağırsak bakterilerinde değişikliğe neden oluyor. Bu, aynı zamanda değişen durumlara uyum sağlama yeteneğinde yani bilişsel esneklikteki kayıp ile de ilişkilendiriliyor. Bilişsel esneklikte kayıp en çok şekerli besinler tüketildiğinde görülüyor. Elde edilen sonuçlar şeker ve yağın bilişsel işlevler ve davranış üzerine etkileriyle ilgili yapılan diğer çalışmaların bulgularıyla uyumlu görünüyor. Bu problemlerin bazıları sindirim sistemindeki 100 trilyondan fazla mikroorganizmanın yani mikrobiyomun değişimi ile bağlantılı olabilir.

Laboratuvar fareleriyle yapılan araştırmada, farklı beslenme şekillerinin, farelerin sindirim sistemlerindeki bakterilere etkilerinin yanı sıra zihinsel ve fiziksel işlevlerinde değişikliğe neden olup olmadığı da belirlenmeye çalışılmış. Sonuçları Neuroscience dergisinde yayımlanan araştırmada görev alan Prof. Kathy Magnusson sindirim sistemi bakterilerimizin beyin ile iletişim kurduğunun çok açık olduğunu belirtiyor. Magnusson’a göre bakteriler bazı bileşikler salgılıyor. Bu bileşikler sinir hücreleri ya da sinir hücreleriyle başka hücreler arasında iletişimi sağlayan kimyasal maddeler yani nörotransmitterler gibi davranarak duyu sinirlerini ve bağışıklık sistemini uyarıyor ve pek çok biyolojik işlev de bu durumdan etkileniyor.

Araştırmada dört haftalık yağlı ve şekerli beslenmeden sonra yapılan testlerde farelerin zihinsel ve fiziksel işlevlerinde düşüş görüldü. Göze çarpan en belirgin değişikliklerden biri ise bilişsel esneklik ile ilgiliydi.

Magnusson bu çalışmada özellikle bilişsel esnekliğin zarar gördüğünü belirterek şöyle bir örnek veriyor: Arabanızla evinize giderken her zaman kullandığınız yolun kapalı olduğunu gördüğünüzde eve ulaşacak başka bir yol düşünür ve bu değişikliğe hemen uyum sağlayabilirsiniz. En azından yüksek seviyede bilişsel esnekliğe sahip kişilerin böyle yapması bekleniyor. Yani farklı bir duruma hemen uyum sağlaması, yeni bir yol belirlemesi, ertesi gün aynı yolu kullanması gibi.

Magnusson bu çalışmanın genç hayvanlarla yapıldığını söylüyor. Çünkü kendi mikroorganizmalarından kaynaklanacak patolojik etkilere daha güçlü direnç gösterebilecek daha sağlıklı biyolojik sisteme sahipler. Ancak bağırsaklarında sorun olan yaşlı hayvan ya da insanlarla yapılan çalışmaların sonuçlarının daha dikkat çekici olacağı düşünülüyor. Magnusson çok fazla yağlı ve şekerli besin tüketmenin sağlıklı olmadığının zaten bilindiğini, bu çalışmalarıyla yağ ve şekerin vücuttaki sağlıklı bakterileri nasıl etkilediğini gösterdiklerini söylüyor ve ekliyor: “Beyni sadece besinler etkilemiyor, besinler ve bakterilerde meydana gelen değişiklikler arasındaki etkileşim de etkiliyor.

Kaynak:

  • http://oregonstate.edu/ua/ncs/archives/2015/jun/fat-sugar-cause-bacterial-changes-may-relate-loss-cognitive-function
Konu
Sağlık

paylaş

En Çok Okunan Makaleler

Chandra, Yeni Tip Kozmik Nesneden Gelen Düzenli Sinyaller Tespit Etti

Haberler • 30-05-2025

Lise Öğrencileri İçin 2025 Yılı TÜBİTAK Bilim Kamplarına Katılım Başvuruları Başladı!

Duyurular • 02-01-2025

Bilim Genç’e İçerik Hazırlamak İster misiniz?

Duyurular • 12-05-2025

Pestisit Nedir? Pestisitler Zararlı mıdır?

Haberler • 30-04-2025

Kozmik Gezegen Otopsisi: Yıldızına Yaklaşarak Atmosferine Dalan Gezegen

Gökbilim • 29-04-2025

Bilim Genç Kafede Bilim Etkinliği: “Antarktika Hikâyeleri”

Duyurular • 24-04-2025

Gökyüzünde Gezegen Şöleni

Haberler • 25-01-2025

Keçilerin Göz Bebekleri Neden Dikdörtgen Şeklindedir?

Soru - Cevap • 15-02-2025

Astronot Suni Williams Uzay Yürüyüşünde Rekor Kırdı

Haberler • 31-01-2025

Meşhur Matematik Problemi: ‘‘Taşınan Kanepe Problemi’’ Çözüldü

Haberler • 30-01-2025

Bilim Genç Logo
Tekrardan Hoşgeldiniz!

Bilim Genç’in kozmik derinliklerinde yolculuğa başlamak için giriş yapın.

Bir hesabınız yok mu? Üye olun

Sayfayı Paylaş
Twitter'da paylaş telegram'da paylaş Whatsapp'da paylaş facebook'da paylaş
Bağlantıyı kopyala
baylaş