Ses Dalgalarıyla Üç Boyutlu Üretim
Max Planck Tıp Araştırmaları Enstitüsü ve Heidelberg Üniversitesinden bir grup araştırmacı, ses dalgalarını kullanarak sıvı ortam içindeki parçacıklardan üç boyutlu nesneler üretmeyi başardı.
Görsel: Kai Melde ve ark., Science Advances
Hologramların konumu ve yönelimi, üretilmek istenen şekle (solda) göre belirleniyor (sağda).
Üç boyutlu baskı ile karmaşık nesneler üretilebiliyor. Ancak nesnelerin katman katman oluşturulduğu geleneksel üç boyutlu üretim yöntemleri çok yavaş olabiliyor.
Max Planck Tıp Araştırmaları Enstitüsünden Prof. Dr. Peer Fischer ve arkadaşları, geçmişte ses dalgalarını kullanarak iki boyutlu şekiller üretmişlerdi. Araştırmacılar son çalışmalarında bu kez de ses dalgalarıyla üç boyutlu baskı yapmayı başardı.
Hologramların ilk akla gelen uygulaması, iki boyutlu yüzeylerde kodlanmış bilgilerden üç boyutlu görüntülerin üretilmesidir. Ancak sadece ışık dalgalarıyla değil başka tür dalgalarla da hologramlar elde edilebilir. Fisher ve arkadaşları da üç boyutlu nesneler üretmek için akustik hologramlardan yararlanıyor. Üç boyutlu baskıyla üretilmiş levhalarda kodlanmış bilgiler, akustik (ses dalgası) hologramları üretmek için kullanılıyor. Bu ses dalgaları da sıvı ortam içine dağılmış ham maddeleri bir araya getirerek arzu edilen malzemeyi ortaya çıkarıyor.
Yeni yöntemin en önemli özelliği, geleneksel üç boyutlu baskı yöntemlerinin aksine, üretimin tek bir aşamada tamamlanması. Yeni yöntemde malzeme katman katman bir araya gelmiyor, ses dalgalarının uyguladığı kuvvetler ham maddelerin tek bir seferde bir araya gelmesini sağlıyor.
Araştırmacılar yeni yöntemin özellikle üç boyutlu hücre kültürlerinin ve dokuların oluşturulmasında yararlı olacağını düşünüyorlar. Ses dalgaları hem hücrelere zarar vermiyor hem de dokuların içine girebiliyor. Yeni yöntemi kullanarak hücreleri uzaktan kontrol etmek mümkün olabilir.
Detaylı bilgiye Dr. Kai Melde ve arkadaşlarının Science Advances’ta yayımladıkları makaleden ulaşabilirsiniz.