Stonehenge Ne İşe Yarıyordu?
Timothy Darvill, Stonehenge’in 365,25 günlük bir güneş takvimi olarak inşa edildiğini öne sürdü ve bu takvimin nasıl kullanıldığına dair bir açıklama getirdi.
Stonehenge
İngiltere’deki Salsbury Ovası’nda yer alan Stonehenge’in, gün dönümleriyle hizalı bir yapıya sahip olması nedeniyle, antik zamanlarda takvim olarak kullanıldığı düşünülüyordu. Bu konuda yakın zamanlarda önemli bir gelişme yaşandı. Bournemouth Üniversitesinden Timothy Darvill Antiquity’de yayımladığı çalışmada, Stonehenge’in 365,25 günlük bir güneş takvimi olduğunu iddia etti. Darvill, Stonhenge’in nasıl kullanıldığına dair de bir hipotez öne sürdü.
MÖ 3000-2000 arasında inşa edildiği tahmin edilen Stonehenge’in bugün ayakta kalan kısımları ve kalıntıları incelendiğinde çeşitli düzenli yapılar dikkat çeker. Orijinal yapının dış kısımda çember biçiminde dizilmiş 30 büyük taş ve iç kısmında da at nalı biçiminde dizilmiş 5 taş olmalıdır. Ayrıca yapının en dışına, bir dörtgenin köşelerinde bulunacak biçimde dört taş konulmuştur.
Darvill’e göre o dönemlerde özetle şöyle bir takvim kullanılıyordu: Bir yıl 30 günlük 12 aydan ve 5 günlük bir artık aydan oluşuyordu. Çember biçiminde dizilmiş taşlar 30 günlük aylar sırasında, at nalı biçiminde dizilmiş taşlarsa 5 günlük artık ay sırasında geçen günlerin hesabını tutmak için kullanılıyordu. Dış kısımda dörtgen biçiminde dizilmiş dört taşın temel işlevi ise her dört yılda bir gelen artık yılları belirlemekti. Darvill, Stonehenge’in giriş bölümü olduğu düşünülen geniş kısımdan başlanarak çember içerisindeki taşlar 1’den 30’a kadar numaralandırıldığında, 11 ve 21 numaralı taşların büyüklük bakımından diğerlerinden çok farklı olduğuna dikkat çekiyor. Bu iki taşın 1 numaralı taş ile birlikte her biri 10 günden oluşan haftaların başlangıcını belirlediğini iddia ediyor.
Bugün için artık aylar ve 10 günlük haftalar sıra dışı olabilir. Ancak benzer takvimlerin Eski Mısır’da kullanıldığı biliniyor. Stonehenge’in de Eski Mısır’daki takvimlerden esinlenilerek inşa edilmiş olabileceği söyleniyor.