Şubat Ayında Gökyüzünde Neler Görebilirsiniz?
1 Şubat’ta Ay, Venüs, Jüpiter ve Satürn Güneş’in doğuşundan önce güneydoğu ufkunun üzerinde bir arada olacak. Bir sonraki gün ise yeniay evresine yaklaşan Ay ve Satürn çok yakın görünümde.
1 Şubat’ta Ay, Venüs, Jüpiter ve Satürn Güneş’in doğuşundan önce güneydoğu ufkunun üzerinde bir arada olacak. Bir sonraki gün ise yeniay evresine yaklaşan Ay ve Satürn çok yakın görünümde. 10 Şubat’ta Ay ile Mars gün batımında gökyüzünde birbirine yakın görünecek. Her iki gökcismi de Güneş’in batışından sonra batı ufkunun üzerinde ortaya çıkacak ve gece yarısından yaklaşık bir saat önce batacak. 27 Şubat’ta Ay ve Jüpiter gün doğumundan önce güney ufkunun üzerinde yakın görünümde olacak.
Ay, Dünya etrafındaki yörünge hareketi sırasında 5 Şubat’ta Dünya’ya en uzak, 19 Şubat’ta en yakın konumda olacak. Bu konumlardayken iki gökcismi arasındaki mesafe sırasıyla 406.555 km ve 356.845 km.
Dünya’ya en yakın açık yıldız kümelerinden biri olan Arıkovanı Yıldız Kümesi ve Ay 18 Şubat’ta yakın görünümde. Dünya’dan yaklaşık 577 ışık yılı uzaktaki Arıkovanı Yıldız Kümesi’ni gökyüzünde çıplak gözle bile fark etmek mümkündür. Yıldız kümesi gökyüzünde bulanık bir ışıklı bölge olarak görülür.
Arıkovanı Yıldız Kümesi (Messier 44), Yengeç Takımyıldızı’nda bulunur. Kuzey Yarımküre’deki gözlemciler için Yengeç Takımyıldızı’nın gökyüzünde en yüksek noktaya ulaştığı zamanlar olan şubat-mayıs arası Arıkovanı Yıldız Kümesi’ni gözlemlemek için en uygun dönemdir.
30 Ocak’ta Güneş’in arkasından geçen Merkür şubat ayının başından itibaren Güneş’in doğusuna geçiyor. Güneş’in parlaklığı nedeniyle ayın ilk yarısında görülmesi zor olan Merkür ayın ortasından sonra gün batımının ardından batı ufkunun üzerinde ortaya çıkmaya başlıyor.
Merkür 27 Şubat’ta en büyük doğu uzanımı konumuna geliyor. Bu konumdayken Merkür’ün uzanım açısı (yani Dünya’dan Merkür’e ve Dünya’dan Güneş’e giden doğrultular arasındaki açı) 18 derece. Merkür bu tarihte ufkun yaklaşık 10 derece üzerinde görülebilir.
Venüs şubat ayı boyunca Güneş’in doğuşundan önce güneydoğu ufkunun üzerinde. Ayın başında gün doğumundan yaklaşık 2,5 saat önce doğan Venüs ilerleyen günlerde daha geç doğmaya başlıyor ve görünür büyüklüğü azalıyor. Venüs, 18-19 Şubat’ta Satürn ile çok yakın görünümde olacak.
Mars şubat ayında Güneş’in batışından sonra güneybatı ufkunun üzerinde ortaya çıkıyor ve gece yarısından yaklaşık bir saat önce batı ufkundan batıyor. Ayın başında Balıklar Takımyıldızı’nda olan gezegen ilerleyen günlerde Koç Takımyıldızı’na doğru hareket ediyor.
Jüpiter şubat ayının başında Venüs ile birlikte sabaha karşı güneydoğu ufkunun üzerinde görülebilir. Ayın ilerleyen günlerinde daha erken doğmaya başlayan Jüpiter’in gözlem süresi uzuyor ve parlaklığı hafifçe artıyor.
Satürn ayın başında Güneş’ten yaklaşık bir saat önce güneydoğu ufkundan doğuyor. İlerleyen günlerde daha erken doğmaya başlayan Satürn’ün gözlem süresi uzuyor.
1 Şubat saat 23.00, 15 Şubat saat 22.00 ve 28 Şubat saat 21.00’de gökyüzünün genel görünümü
-
2019 Gök Olayları Yıllığı, TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi