Tabak, Çatal, Bıçak Tat Algımızı Etkiler mi?
Son yıllarda yapılan araştırmalar yiyeceklerin görüntüsü ve dokusu ile yemek yerken kullanılan gereçlerin üretildiği malzemenin ve renginin tat algısını değiştirdiğini gösteriyor.
Yediğimiz yiyeceklerin tadını, tat alma duyumuzun dışında başka birçok faktör etkiler. Örneğin kokunun tat algısı üzerinde belirgin bir etkisi olduğu uzun zamandır biliniyor. Ancak son yıllarda yapılan araştırmalar yiyeceklerin görüntüsü ve dokusu ile yemek yerken kullanılan gereçlerin üretildiği malzemenin ve renginin tat algısını değiştirdiğini gösteriyor.
Yaklaşık 200 yıldan beri yemek yerken yaygın olarak kullanılan çatal, bıçak vb. gereçler geçmişte ahşap, kemik, demir, seramik gibi farklı malzemelerden üretiliyordu. Ancak metallerden üretilen gereçler yiyeceklerin tadında hoşa gitmeyen değişikliklere neden olabiliyor. Bu tat, metal gereçler yiyeceklere ya da ağzımıza temas ettiğinde çözünürlüğü yüksek bazı metal bileşiklerinin oluşması nedeniyle ortaya çıkıyor ve yoğunluğu metalin ve yiyeceğin türüne göre değişebiliyor. Örneğin demir, bakır ve çinkodan üretilen gereçler paslanmaz çelik ya da altından üretilenlere göre daha kolay tepkimeye girebildikleri için yiyeceklerin tadında daha belirgin bir değişikliğe neden oluyor.
Kimyasal değişimlerin yiyeceğin tadında neden olduğu farklılıkların yanı sıra psikolojik faktörler de tat algımızı etkiliyor. Örneğin yiyecek ile servis edildiği tabağın renkleri arasındaki uyum yiyeceğin tadını daha belirgin şekilde hissetmemize neden olabiliyor.
Yorumlar
EbuUbeyde Pa, 02/04/2024 - 01:47
Bıçak çatal kaşık metal çelik yemeğin tadını tamamen etkiler. ankaoutdoor.com