Teknoloji Destekli Fotosentez
Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı doğal ve yapay fotosentezin iyi taraflarını bir araya getirerek hibrit bir fotosentez sistemi geliştirdi.
Bitkiler fotosentez yaparak ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürür. Ancak yeryüzündeki yaşam için hayati öneme sahip bu süreç hayli verimsizdir. Bu durumun nedeni, bitkilerin üzerlerine düşen güneş ışığının ancak çok küçük bir kısmını toplayabilmesi.
Uzun yıllardır üzerine araştırmalar yapılan bir konuysa yapay fotosentez. Pek çok araştırma grubu fotosentezi laboratuvar ortamında gerçekleştirerek güneş enerjisinin kimyasal enerjiye dönüştürülmesi üzerine çalışmalar yapıyor. Fakat şu an için yapay fotosentezin de pek verimli olduğu söylenemez. Elektrokimyasal malzemeler ışığı bitkilere göre daha verimli bir biçimde toplayabiliyor. Ancak toplanan ışık enerjisi verimli bir biçimde kimyasal enerjiye dönüştürülemiyor.
Berkeley’deki Kaliforniya Üniversitesi’nde çalışan bir grup araştırmacı doğal ve yapay fotosentezin iyi taraflarını bir araya getirerek hibrit bir fotosentez sistemi geliştirdi. Prof. Dr. Peidong Yang önderliğindeki araştırmacılar, nanoparçacıklar kullanarak doğal olarak fotosentez yapmayan bir bakteriye fotosentez yaptırmayı başardı. Dr. Kelsey K. Sakimoto ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Science’ta yayımlandı.
Yarı iletken kadmiyum sülfit nanoparçacıkları ışık enerjisini toplayabiliyor. Moorella thermoacetica bakterileriyse bu enerjiyi kullanarak karbondioksitten asetik asit sentezleyebiliyor. Deneyler, nanoparçacıklardan ve bakterilerden oluşan bu sistemin günler boyunca verimli bir biçimde ışık enerjisini kimyasal enerjiye dönüştürebildiğini gösteriyor.