Tesla Yıl Sonunda Tam Otonom Otomobil Özelliği Kazanabilir
Sürücüsüz araçlara yönelik geliştirdiği teknolojilerle bilinen Tesla Motor şirketinin sahibi Elon Musk, Tesla araçların bu yılın sonunda tam otonom sürüş özelliği kazanabileceğini açıkladı.
Sürücüsüz araçlara yönelik geliştirdiği teknolojilerle bilinen Tesla Motor şirketinin sahibi Elon Musk, Tesla araçların bu yılın sonunda tam otonom sürüş özelliği kazanabileceğini açıkladı.
Sürücüsüz araçlar için altı seviye var: Seviye 0 tamamen sürücü kontrolündeki araçları ifade ederken, Seviye 5 tamamen bilgisayarların kontrolündeki araçlar için kullanılıyor.
Tesla geçen ay araç sahiplerinin park hâlindeki araçlarını bir uygulama yardımıyla uzaktan çağırabildiği teknolojiyi hayata geçirmişti. Akıllı çağırma olarak isimlendirilen bu uygulama sayesinde yaklaşık 60 metre uzakta park hâlinde bulunan aracınızı uzaktan çağırabiliyorsunuz. Araç, sürücünün kontrolü olmaksızın park yerinden çıkıyor ve etraftaki engelleri algılayarak sürücünün bulunduğu konuma kendi kendine gelebiliyor.
Elon Musk, Tesla’nın otopilotunun görece yüksek hızlarda başarılı bir şekilde görev yaptığını, akıllı çağırma özelliği sayesinde ise artık düşük hızlarda da güvenli bir şekilde kullanılabileceğini söylüyor. Şu an Tesla araçları ortalama hızlarda hareket ederken (örneğin trafik ışıklarına, kavşaklara yaklaşırken) sürücülerin ellerini direksiyonda tutması isteniyor.
Akıllı çağırma sistemini kullanan sürücülerden bazıları, sistemin, aracın çevresindeki engellerin hepsini algılayamadığını ve aracın çok yavaş hareket ettiğini söylüyor. Tesla, akıllı çağırma sistemi kullanılırken aracın net bir şekilde sürücünün görüş alanında olması gerektiğini belirtiyor. Ayrıca sürücünün aracını uygulama üzerinden sürekli takip etmesi ve acil bir durumda aracını durdurmaya hazır olması gerektiği uyarısında bulunuluyor.
Bir aracın tam otonom olarak sınıflandırılabilmesi için her koşulda ve her yerde otopilot tarafından kontrol edilebilmesi gerekiyor. İnsan hayatını etkileyen teknolojiler olduğundan sürücüsüz otomobil teknolojilerinde hataya yer olmadığı söylenebilir.
Kaynaklar: