Türk Antarktika Bilim Seferi Ekibi İlk Durağında
Antarktika’da bilimsel araştırmalar yapmak üzere yola çıkan ekibimizin ilk durağı Arjantin’in...
Antarktika’da bilimsel araştırmalar yapmak üzere yola çıkan ekibimizin ilk durağı Arjantin’in başkenti Buenos Aires oldu. Burada, Antarktika’yı yöneten kurum olarak da tanımlayabileceğimiz Antarktika Antlaşması Sekretaryası başkanı Manfred Reinke ile bir bilgilendirme toplantısı yaptık. Reinke toplantıda kıtanın tarihi, genel özellikleri, coğrafi yapısı, nasıl yönetildiği, geleceği ve Antarktika Antlaşmalar Sistemi ile ilgili bilgi verdi.
Mevcut sisteme göre 2048 yılına kadar kıtada bilimsel çalışma dışında hiçbir faaliyet yapılamıyor. Bununla birlikte 2048 yılından sonra da bu şekilde devam edilmesi yönünde bir eğilim var. Ülkemizi ilgilendiren kısım ise kıtada varlık göstermek. Bunun için bilimsel çalışmalar yapmamız gerekiyor. Bilimsel çalışmalar da genellikle kıtanın yaz dönemi olan Aralık’tan Mart ayına kadar olan dönemde yapılıyor. Ancak üssü olan ülkeler tüm yıl boyunca kıtada bilimsel çalışmalar yürütebiliyor. Türkiye şu anki aşamada kıtada üssü olan ülkelerle ikili anlaşmalar çerçevesinde bilimsel çalışmalara dâhil olabiliyor. Ülkemizin bu konuda girişimlerini daha kararlı hale getirebilmesi için sürdürülebilir bir millî bilim programına ihtiyacı var. Kıta üzerinde bilimsel çalışmalar yapılırken dikkat edilmesi gereken en önemli nokta kıtanın korunması. Bu nedenle kıtadaki bilimsel çalışmalar Madrid Protokolü’ne (Antarktika Çevre Koruma Protokolü) uygun biçimde, doğal çevreye ve ekosisteme zarar vermeden gerçekleştiriliyor.
Antarktika Antlaşması Sekretaryası’nda gerçekleştirilen toplantıdan sonra Arjantin Büyükelçimiz Sayın Taner Karakaş ile eşi Sayın Bahar Karakaş’ın ekibimiz için organize ettiği yemek davetine katıldık. Büyükelçimiz kıta üzerinde yapmayı planladığımız çalışmalar hakkında ekibimizden bilgi aldı. Karakaş, Arjantin’deki süreçte ve daha sonraki yıllarda yapılacak bilimsel çalışmalarda ihtiyaç duyulması halinde destek vereceğini belirtti.