Türkiye’nin İlk Uzay ve Havacılık Temalı Merkeziyle Tanışın
Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi, Türkiye’nin ilk uzay ve havacılık temalı bilim merkezi.
![Türkiye’nin İlk Uzay ve Havacılık Temalı Merkeziyle Tanışın](/sites/default/files/styles/bp-770px-custom_user_desktop_1x/public/guhem-uzay-havacilik-site.jpg?itok=uy8f481y)
Bursa Büyükşehir Belediyesi ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası iş birliğinde TÜBİTAK’ın desteğiyle Bursa’da Avrupa’nın en büyük bilim merkezlerinden biri olan Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi (GUHEM) açıldı. Zeplin şeklinde inşa edilen Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi, Türkiye’nin ilk uzay ve havacılık temalı bilim merkezi oldu. GUHEM, Bursa Bilim ve Teknoloji Merkezi’nin bir parçası.
Yaklaşık 13.000 metre karelik alana kurulan merkezin ilk katında havacılıkla ilgili etkileşimli eğitim düzenekleri, uçak simülatörleri ve Airbus A320 uçağının gerçek boyutlu bir modeli yer alıyor. Uzay katı olarak bilinen ikinci katında ise atmosfer olayları, Güneş sistemi, diğer gezegenlerde hayat olasılığı, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda yaşam ve uzaya ilişkin bilgilerin sunulduğu düzenekler bulunuyor.
Ziyaretçiler Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nde Ay’a dokunmanın ve Ay’da yürümenin nasıl bir his olduğunu deneyimleyebiliyor. Örneğin ağırlığınızı yaklaşık altıda bir oranına düşüren Ay Simülatörü ile Ay’da yürüyormuş gibi hissedebilirsiniz.
Merkezde bulunan birçok düzenek sayesinde ziyaretçilere uzay ve uzay araçlarıyla ilgili eğitimler verilirken gerçek fırlatma deneyimi de yaşatılıyor. "Uçuş Rüyası ve Uzayın Keşfi", "Model Uçak Uçurun", "Pervaneler Nasıl Çalışır?", "Piston Motoru ve Jet Motoru", "Bir Uzay Gezgini Programla", "Mars'taki Robotlar", "Roket Modelleri", "Merkür Programı Fırlatma Deneyimi" ve "Vostok1 Kumanda Modülü" bunlardan bazıları.
Merkezde havacılık simülatörlerinin yanı sıra kimya, biyoloji gibi temel bilimler ve mekatronik gibi yenilikçi alanlara ait eğitim laboratuvarları da yer alıyor. Ziyaretçiler, kimya ve biyoloji laboratuvarlarında astronotların uzayda gerçekleştirdikleri deneylerin benzerlerini yapabiliyor. Yenilikçi eğitim laboratuvarlarında ise robotik ve elektronik eğitimi alabiliyorlar. Örneğin Uçan Uzay Laboratuvarı'nda, canlıların uzay koşullarına nasıl uyum sağladığını ve kütle çekiminin canlıların büyümesine nasıl etki ettiğini gözlemleyebilirsiniz.
Uçan Uzay Laboratuvarı
Uzay ve havacılıkla ilgili birçok deneyimi yaşayabileceğiniz Gökmen Uzay Havacılık Eğitim Merkezi’nin yakın zamanda COVID-19 tedbirleri kapsamında randevulu olarak ziyarete açılması planlanıyor.