Üçlü Yıldız Sistemindeki Ötegezegen
Notre Dame Üniversitesi’nde çalışan bir grup gökbilimci “sıcak Jüpiter” olarak sınıflandırılan yeni bir ötegezegen keşfetti. KELT-4Ab adı verilen gezegen, bir üçlü yıldız sisteminin üyesi.
Notre Dame Üniversitesi’nde çalışan bir grup gökbilimci “sıcak Jüpiter” olarak sınıflandırılan yeni bir ötegezegen keşfetti. KELT-4Ab adı verilen gezegen, bir üçlü yıldız sisteminin üyesi. Dr. Jason D. Eastman ve arkadaşlarının Dr. Justin R. Crepp önderliğinde yaptığı araştırmanın sonuçları The Astrophysical Journal’da yayımlandı.
KELT Teleskobu kullanılarak yapılan gözlemlerle keşfedilen ötegezegen Dünya’dan 685 ışık yılı uzaklıkta. Büyüklüğü Jüpiter’in yarısı kadar olan gezegenin kendi güneşinin etrafında dönmesi yaklaşık 3 gün sürüyor. Gözlemler bu sistemin yakınında iki yıldız daha olduğunu gösteriyor. Yaklaşık her 30 yılda bir birbirinin etrafından dönen bu iki yıldız aynı zamanda her 4000 yılda bir KELT-4Ab’nin güneşinin etrafında da dönüyor.
1990’ların ortalarına kadar Jüpiter benzeri gaz devlerinin yörüngelerinin güneşlerinden çok uzakta olacağı düşünülürdü. Fakat 1995 yılında keşfedilen ilk sıcak Jüpiter bu düşüncenin yanlış olduğunu gösterdi. Bugün sıcak Jüpiterlerin yıldızlarına uzak bölgelerde oluştuğu ancak zamanla yıldızlarına yaklaştıkları düşünülüyor.