Uşaklı Höyük’te Akdeniz Mozaiklerinin Atası Keşfedildi
Yozgat yakınlarındaki Uşaklı Höyük’te Akdeniz mozaiklerinin atası olarak nitelendirilen yer döşemeleri keşfedildi.
Uşaklı Höyük’te, eski Anadolu’nun güçlü krallığı Hititlerden kalma antik bir kentte birkaç yıldır Türk ve İtalyan arkeologlar tarafından kazılar yapılıyor.
Uşaklı Höyük’te yakın zamanlarda bir sarayın kalıntıları ve Akdeniz mozaiklerinin atası olarak nitelendirilen bir yer döşemesi keşfedildi. Bej, kırmızı ve siyah renkli 3.000’den fazla taşın üçgenler ve kavisler çizerek döşendiği, MÖ 1500’lü yıllardan kalma mozaiğin bilinen en eski Yunan mozaiklerinden bile 700 yıl daha eski olduğu belirtiliyor. Görsel olarak Yunan mozaiklerine kıyasla daha basit yapıda olan yer döşemesinin bir tür ilk deneme olduğu düşünülüyor.
Keşfin yapıldığı höyük, Kerkenes Dağları’nın karşısında yer alıyor ve mozaiklerin bulunduğu tapınağın Hititlerin fırtına tanrısı Teshub’a adandığı belirtiliyor.
Hitit tabletlerinde, Zippalanda isimli önemli bir ibadet merkezinden sıklıkla bahsedilir. Ancak Zippalanda kentinin nerede kurulu olduğu bugün hâlâ tam olarak bilinmiyor. Uşaklı Höyük’te, Lübnan’dan getirilen sedir ağaçları kullanılarak inşa edilmiş lüks bir sarayın, değerli cam eşyaların ve seramiklerin keşfedilmesi, Zippalanda antik kentinin bu bölgede yer aldığını düşündürtüyor.