Uydularla Asitlik Derecesi Ölçümü
Uluslararası bir araştırma grubu, okyanusların uydularla uzaktan gözlemlenmesine dayalı bir yöntem geliştirerek bu soruna çare buldu.
Günümüzde okyanusların sıcaklığını, tuzluluk derecesini ve asitlik derecesini belirlemek için yapılan çalışmalar, okyanus sularının yerinde ya da okyanus sularından alınan örneklerin laboratuvarda incelenmesine dayanıyor. Bu durum okyanusların tamamının hızla incelenmesini zorlaştırıyor. Uluslararası bir araştırma grubu, okyanusların uydularla uzaktan gözlemlenmesine dayalı bir yöntem geliştirerek bu soruna çare buldu.
Her yıl insan faaliyetleri sonucunda atmosfere salınan karbondioksitin (CO2) yaklaşık dörtte biri okyanuslar tarafından soğuruluyor. Bu durum, okyanus sularının asitlik derecesinin artmasına ve deniz canlılarının yaşaması için daha elverişsiz bir hale gelmesine neden oluyor. Bu yüzden okyanus sularının asitlik derecesinin hızla ve büyük bir kesinlikle ölçülmesi çok önemli.
Yer yüzeyinin 700 kilometre yukarısında dönen uydulara yerleştirilen termal kameralarla okyanus sularının sıcaklığı ve mikrodalga sensörlerle okyanus sularının tuzluluk derecesi ölçülebiliyor. Daha sonra bu iki ölçümün sonuçları kullanılarak okyanusların asitlik derecesi belirlenebiliyor. Dr. P. A. Land ve arkadaşlarının yaptığı araştırmanın sonuçları Enviromental Science and Technology’de yayımlandı.